Лятото пристъпва смело и ни примамват пресните плодове и зеленчуци. Знаем ли как да ги съхраняваме, така че да се радваме на витамините, които те ни доставят максимално? 
Плодовете и зеленчуците с високото си съдържание на витамини и микроелементи са чувствителни към рязката промяна на температурата, светлината  и влажността на средата. Различните плодове и зеленчуци изискват различни условия за съхранение.
Важно е да знаем, че не е правилно всички плодове и зеленчуци да съхраняваме в хладилника!
Напротив, за ябълките, бананите, недозрелите круши, цитрусовите и тропическите плодове (мандарини, портокали, лимони, лайм, грейпфрути, манго и папая), райска ябълка, нар и киви, средата в обикновения  хладилник е вредна.
Студът в хладилника действа пагубно на нежните тропически и цитрусови  плодове, дините, пъпешите, краставиците, тиквите, тиквичките и доматите. Поставени в чекмеджето на хладилника те стават воднисти и меки, губят вкуса си, покриват се с тъмни петна и започват да гният.
Ананасите и бананите се съхраняват извън хладилника при температура от +5° С до +12 ° С. Добре се съхранява в хладилник авокадото .
Пресните марули и салати, рукола, спанакът и зелените подправки като:магданоз, копър, целина, джоджен, девесил се съхраняват в хладилника, в пликове от плътна хартия или обвити във влажна кърпа и поставени в отделни полиетиленови пликове. Подправките може да   натопите в буркан с вода и да го поставите на рафт в хладилника. Босилекът не издържа на студ-дръжте го потопен във вода на прозореца.
Зелените лук и чесън могат да се съхраняват в хладилника в затворени полиетиленови пакети, които са надупчени с игла.
Доматите и краставиците издържат няколко дни при стайна температура, поставени в решетести съдове, където се проветряват и не са подложени на пряко слънчево греене.
В хладилника за кратко време може да държим зрели круши, грозде, зелен фасул и грах млада бакла и репички- най-добре при температура от +8° С до +13° С.
Ако сте купили недозрели сливи, праскови и кайсии, оставете ги във фруктиери или кошнички да доузреят извън хладилника.
Прасковите, кайсиите, сливите, нектарините, крушите и гроздето, поради мъха или восъчния си налеп издържат , ако са на най-студеното място в хладилника, до седмица и повече.
Меките ранни плодове череши, вишни, ягоди, касис  и малини могат да се запазят в хладилника 1-2 денонощия, ако не са мити предварително и са разстлани на тънък слой в картонени кутии или в плитки съдове върху памучни  кърпи.
Броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, китайско зеле, сладка царевица и моркови , поставени отделно в затворени надупчени полиетиленови пликове, съхранявайте в най-студената зона на хладилника.
Ако се налага да сложите чушките, тиквичките, патладжаните  и краставиците в хладилника-опаковайте ги също в хартиени или в перфорирани полиетиленови пликове и сложете в зоната на хладилника с най-висока температура.
От доматите най-издръжливи са доматите „чери”. Може да ги държите в хладилника, наредени в затворени пластмасови кутии.
Плодовете и зеленчуците, които съхранявате в хладилника, с изключение на зелевите, поставяйте на определеното за тях място, където температурата е 8—10°С. При преохлаждане те губят своята структура, аромат и вкус. Дръжте всеки вид отделно,  обвити в кухненска хартия в  перфориран полиетиленов плик, за да предотвратите натрупването на влага в пакетите и последващо гниене. Не мийте плодовете и зеленчуците, преди поставянето им хладилника. Ако това се налага, подсушете ги в памучна кърпа и тогава ги прибирайте.
Дините и тиквите, картофите, цвеклото, ябълките, старият лук и чесън, отлично се съхраняват на сенчесто и хладно място извън хладилника. Важно е тези различни плодове и зеленчуци да са поставени в касетки или на скари, където въздухът може да циркулира и да няма  контакт по между им.
Ябълките, доматите и бананите при зреенето си отделят газ етилен, който стимулира и другите плодове и зеленчуци да зреят. Съхранявайте ги във фруктиери при стайна температура. Ако искате определен вид недозрели плодове и зеленчуци като: домати, ябълки, авокадо, киви, сложете ги в пакет и при тях една-две ябълки, зрели домати или банан.
Поне един път месечно измивайте и подсушавайте хладилника. Ако хладилника ви няма  антибактериални добавки в отделението за плодове и зеленчуци, добре е да си набавите такава подложка от пенополиуретан.
Можете да намерите богато разнообразие от пресни плодове и зеленчуци на цветните щандове в хипермаркет EDEA!
* Рубриката ПОПИТАЙ EDEA ще дава всяка седмица отговори на ваши въпроси за различни хранителни продукти. Задайте своите въпроси на [email protected]