Как младежите да погледнат себе си честно, без страх; да задават въпросите, които ги вълнуват, без да се боят от осъждане и критика и да преодоляват проблемите си? На тези сериозни и важни въпроси за развитието на всеки човек отговаря тренингът ТийнЩайн, който ще се проведе за пръв път в Русе от 20 до 23 септември, обяснява психологът Милена Ненкова, която работи в сферата на личностното развитие, индивидуалното и фамилното консултиране и груповата работа с младежи и възрастни. 
Градът е четвъртият в страната, който приема тренинга след София, Варна и Бургас.
Преди това, на 26 юни от 19 часа, в хотел „Бистра и Галина“, инициативата ще бъде представена от фондация „Същност“, чрез която се осъществяват тренингите. Входът е свободен за всички заинтересовани младежи и родители. 
Фондация „Същност“ провежда тренингите ТийнЩайн от 2007 година. Започва от София, а след това стъпва във Варна и Бургас. Освен Русе, тази година ще присъедини към дейността си и Пловдив.
Във формата на тренинга са заложени много игри за опознаване и сработване на групата, кратки лекции и дискусии по важни теми, упражнения в по-малки групи, ролеви игри и предизвикателства. Всичко, което се прави, е с цел да се насърчат младежите към повече самонаблюдение и разбиране. Тренингите са място, в което въпросите са по-важни от отговорите. Място, на което тийнейджърите се учат да бъдат себе си, да се самонаблюдават, изучават и разбират, да работят върху това какви искат да бъдат, разказва Милена Ненкова, която е сред създателите на фондацията и водещ на тийнпрограмата. 
Дългогодишният й опит показва, че едно от големите предизвикателства пред тийнейджърите е конфликтът с възрастните - нещо, което е характерно за всички поколения. Според психолога, за да си свършат работата, родителите няма как да не упражняват разумен контрол и да не налагат правила. От друга страна е нормално младежите да се бунтуват срещу този контрол и налаганите им правила - просто това е част от порастването им, която трябва да бъде разбрана и посрещната с търпение.
Най-травмиращи за децата са необяснимите конфликти между родителите им. Ударът е още по-силен, ако се стигне до раздяла. Друго предизвикателство за съвременните младежи е морето от информация, заливаща ги посредством новите технологии. Това си има както плюсове, така и минуси.
Онова, което мотивира екипа на фондация „Същност“ да прави тренингите с млади хора, а и с родители, са реалните резултати. Милена Ненкова и Наталия Николова ще водят тренинга през септември в Русе. Повече информация за него русенските тийнейджъри и родителите им могат да научат, ако посетят безплатния семинар на 26 юни, или като се обадят на Теодора Антонова на тел. 0878 246945.