Бой и потрошени прозорци в бившия приют на БЧК в квартал „Възраждане“ предизвика напрежение сред институции и жителите от съседните блокове. Хората се оплакват от поведението на питомците в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, които чупят стъкла, имат криминални прояви и употребяват наркотици. От институцията са с вързани ръце, тъй като съдът отхвърля исканията им проблемните деца да бъдат преместени. Поредният екшън се е разиграл вчера по обед, когато след скандал между две деца се е стигнало до бой и трошене на прозорци.  Причината - по-малкият отказал да върне взета назаем цигара и счупил телефона на по-големия с 2 години младеж. Баткото му се нахвърлил, а 13-годишното момче реагирало, като за пореден път потрошило прозорците в стаята.
Всичко това става на по-малко от 50 метра от жилищен блок, чиито обитатели готвят жалба до общината. Сред потърпевшите е Асен Талпигов, който гледа лежащоболната си майка.
„Това е всеки ден, нямаме покой нито ден, нито нощ. Вчера се наложи да викаме полиция, тъй като две от децата откраднаха чантата на възпитателката си с парите и документите. Това е безобразие“, коментира човекът.
Вчерашният случай на агресия е пореден в центъра, а прозорците се чупят за пети път за изминалия месец. И двете деца са с противообществени прояви и проблеми. От БЧК-Русе, които предоставят социалната услуга, са притеснени - въпреки че при тях трябва да бъдат настанявани само здрави деца, четири от осемте питомци в центъра са на лекарства. Част от тях имат и криминални досиета, най-вече за кражби. С тях се занимава Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която препоръчва преместването им във възпитателно училище. Съдът обаче не дава съгласие с мотива, че иска да им се даде втори шанс. От отдела за закрила на детето обясниха, че при настаняването на въпросните момчета само едно е имало противообществени прояви, но впоследствие и другите са започнали да създават проблеми.
„БЧК предоставя социална услуга, която трябва да осигури семейна среда на децата. Тъй като сме център от отворен тип, нямаме право на рестриктивни мерки и тези деца нямат респект, дори от органите на реда. Много често не се прибират и се налага да ги обявяваме за издирване. Трудно се овладяват, независимо че възпитателите имат много опит в тази посока“, коментира председателят на Областния съвет на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова. 
Заради проблемните деца трима възпитатели са напуснали в последните месеци. От БЧК преди време са направили предложение да се създаде междинна структура между центровете и възпитателните училища, които да поемат подобни деца.