Винаги съм призовавал за незабавно спиране и затваряне на външните граници на целия ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът дойде в парламента, за да отговори на обвиненията от лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката на правителството, свързана с мигрантите. В декларация от името на партията Нинова заяви, че с политиката си страната ни заменя сънародниците си, които гони в чужбина, с бежанци.

„Вчера в 21.00 часа имахме Съвет по национална сигурност, на който присъстваха и президентските съветници, службите на сигурност и сме разгледали всички детайли по тези теми. Срещата в неделя е извънредна, не знам защо са я направили. Днес, 14.45 ще се чуя и с Виктор Орбан, в събота – с канцлера Меркел. По принцип няма такава практика, рядко се прави, но тя е отворена за всички премиери и канцлери, които искат да участват“, обясни Борисов.

„Преди години, на всички съвети, от което има и протоколи, аз съм държал една и съща позиция. За първи път аз им казах, че трябва да направим центрове за убежища и сигурност на територията на ЕС, в близост до военните конфликти. Една част от колегите ме обвиниха, че това било в полза на Турция и на тези, които се бият в Сирия. Да, но в Йордания има 2 млн. бежанци и те не са в Европа и чакат времето, в което да се върнат“, допълни още той.

Борисов изрази надежда на срещата през месец юли между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин да бъде сложен край на войната в Сирия.

В изказването си премиерът още веднъж изведе на преден план необходимостта от затварянето на външните граници на Съюза. „На всяко КПП да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, която ние, в нашите съюзи, дали с причина или не, но пряко участвахме. Трябва да си платим за това. Плащането обаче става в центрове извън територията на ЕС – в Либия, Йордания, Турция. За това споразумението с Турция трябва да работи, в противен случай за България има риск“, допълни министър-председателят.

Според него страната ни отчита нулева миграция в продължение вече на година и половина, а службите за сигурност осуетяват незаконни опити за пресичане на българо-турската граница, а заловените мигранти са прибирани обратно в Турция, съгласно подписаното споразумение.

„Не така е положението с Гърция. Подготвили сме справки, които в неделя ще ги дам на колегата Ципрас. На нашите термо камери се виждат бежанци, по 30-40 човека, влизат в някоя гръцка ферма, а нашите граничари се обаждат на техните. Вижда се как двойката патрул отива, проверява, връща се и казва, че няма нищо“, разказа премиерът.

„Едва когато е гарантиран този процес и няма нови мигранти, трябва да разделим на две тези, които са дошли в Европа. За бягащите от войната трябва да се погрижим до момента, в който войната свърши и те бъдат върнати да си възстановяват разрушените страни. Икономическите мигранти трябва да се връщат, ако не ги иска някоя страна. България не иска такива“, допълни още той.

Премиерът се обърна към групата на „БСП за България, откъдето разкритикуваха правителството и го обвиниха в липса на ясна позиция по темата. „С удоволствие ще идвам всеки път, само да не ме викате така истерично да се явя незабавно. Извикайте ме нормално. Ако не дойда, тогава ме нахокайте“, зави Борисов.