Шотландия има два национални празника - единият официален на 30 ноември, деня на св.Андрей, другият неофициален на 25 януари, рождения ден на поета Робърт Бърнс. Неофициалният обаче се празнува много по-масово и при това с впечатляваща церемония. Нощта на Бърнс (Burns Night) води началото си от 21 юли 1801 г., когато приятели и фенове на поета за първи път отбелязват петата годишнина от неговата смърт. Но още на следващата година това празненство било преместено на рождената му дата 25 януари.
Робърт Бърнс (1759-1796) е шотландската културна икона. През 2009 г. той е обявен за най-великия шотландец. Гьоте го нарича велик, а Уолтър Скот - гениален. Поетът е един от основоположниците на романтизма, а неговото стихотворение "Scots Wha Hae" дълго време е неофициален химн на родината му. У нас Бърнс е известен предимно с любовната си поезия като "В цъфналата ръж" и "Девойката, която ми постла легло". Малцина обаче знаят, че една от най-известните песни на "Тоника", която изпълняват от 1983 г. до днес - "Старата любов", е по стихотворението на Бърнс "Auld Lang Syne" ("Доброто старо време") в превод на български от Владимир Свинтила.
Вечерта започва с благодарствената молитва "Selkirk Grace", която също се приписва на Бърнс. Следва легендарният парад на хигиса - националното ястие на Шотландия. Гостите стават на крака и пляскат с ръце в съпровод от прочутите шотландски гайди. Хигисът, който е на сребърна табла, се слага на специална маса и готвачът го разрязва тържествено, докато рецитира "Ода за шотландския хигис" на Бърнс.
Хигисът прилича на нашия бахур, но се приготвя от овнешки дреболии - сърце, черен и бял дроб, които са смесени с нарязан лук, овесено брашно, подправки и варени в овчи стомах 3 часа. По времето на Бърнс това ястие се е смятало за храна на бедните, тъй като го приготвяли от остатъци, които богатите домове изхвърляли. Хигисът традицонно се сервира с пюре от ряпа и картофи.
Обикновено за стартер на вечерята в Нощта на Бърнс се поднася друго национално ястие - Cock a Leekie Soup. Супа от пилешко с много регионални вариации, някои от които достигнали до днес от 16 век. Основата е бистра пилешка супа с праз и овес, към която се добавят сушени сливи. Някои готвачи слагат и печен на скара бекон, а други я правят с телешко месо.
Два са десертите, които традиционно присъстват в Нощта на Бърнс - пудингът Clootie Dumpling, който много прилича на английския коледен пудинг. Приготвя се от овесено брашно, сушени плодове, обикновено сушено френско грозде, и подправки. Другият десерт - краначан, прилича на английския трайфъл, но е типично шотландски. Приготвя се от малини и сметана с препечени овесени ядки, овкусени с мед и уиски.
Уиски се лее по време на цялата вечер и затова не е чудно, че речите, песните, шегите и тостовете в чест на Робърт Бърнс са многобройни. Един от шеговитите тостове например е посветен на жените и това съвсем не е случайно. Бърнс пише много любовни стихове и поеми, най-вероятно защото самият той е бил много влюбчив. За краткия си 37-годишен живот поетът става баща на 12 деца от 4 различни жени. По време на тоста в празничната вечер мъжете благодарят на жените в живота си, но много трябва да внимават какво казват, защото жените трябва да отговорят остроумно и забавно. В края на вечерта всички се хващат за ръце и пеят "Auld Lang Syne".
Робърт Бърнс е почитан не само в Шотландия и дори Ноща на Бърнс има в САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Франция. По брой паметници на личности, несвързани с религия, поетът е на трето място след кралица Виктория и Христофор Колумб. Бърнс е първият човек, изобразен на бутилка Кока-Кола. Кратер на Меркурий е кръстен на него, а в щатите Ню Йорк и Орегон има градове, които носят неговото име. В Япония звуковият сигнал за пресичане на зелен светофар е песен по стихотворението на Бърнс "В цъфналата ръж".
А на Британските острови има поговорка: "Когато Шотландия забрави Бърнс, тогава светът ще забрави за Шотландия". Което означава само едно - никога.

Краначан

Необходими продукти:
55 г овесени ядки
250 г пресни малини
475 мл пълномаслена сметана
3 с.л. добро малцово уиски
1 с.л. + допълнителен течен мед за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрява се тиган с дебело дъно и в него се запичат овесените ядки, докато започнат да променят цвета си. Изваждат се в купа. От малините се отделя една шепа, останалите се слагат в кухненски робот и с 1-2 пулса се смилат на по-едри парченца. Може също да се намачкат с вилица.
В голяма купа се разбива сметаната заедно с уискито до твърди върхове. Добавя се медът, разбърква се и накрая се слагат препечените овесени ядки.
На дъното на стъклени чаши се слага част от сметаната, отгоре - пасираните малини. Завършва се със сметана и се украсява с пресни малини и мед.
Десертът трябва да престои няколко часа в хладилник.