Не знам за тази година, но за догодина е почти сигурно, че ще има предсрочни избори! Така отговори на въпрос на „Утро“ лидерът на „Демократи за силна България“ Атанас Атанасов, който завчера участва в общинското събрание на ДСБ в Русе. Сега ние се готвим за тези избори, които предстоят в политическия календар - през май следващата година ще бъде вотът за Европарламент, добави Атанасов. Той обаче подчерта, че в обществото назряват тежки настроения срещу властта. Бизнесът, особено средният, все по-трудно понася безмилостния рекет, който му се налага от мутрите във властта, институциите са обезличени, еднолично се управляват и общите пари от бюджета и от еврофондовете, които се разпределят между близките до властта олигарси, обрисува картината лидерът на ДСБ. Страшно много се краде, обобщи той и посочи, че по 40-50% от всяка голяма обществена поръчка отивали за комисиони. 
От друга страна, БСП е всъщност само фасадна опозиция на едноличния авторитарен режим, който управлява, подчерта Атанасов. Не може премиерът Борисов да не се явява в Народното събрание цели 11 месеца, а опозицията да не реагира и да му осигурява комфорт, каза генералът. 
Ние, които се обединихме на 12 април в Демократична България - ДСБ, „Да, България“ и Зелените, работим за създаването на истинска политическа алтернатива, обяви Атанасов. И отсече категорично: „Към това обединение за нас е много важно да присъединим политически сили, които да са автентична опозиция, а не имитиращи субекти. Ние повече няма да работим за това да бъдем патерицата на Борисов - опарихме се веднъж с Реформаторския блок, когато обществените очаквания бяха ние да бъдем намордник на Борисов, а се оказа, че нямаме този ресурс, затова сега ще бъдем изключително внимателни и прецизни“. Една от най-важните ни задачи е да се борим с неразследваната и неказвана корупция, това е и най-тежкият проблем, който налага сарайско-библиотекарската групировка, която фактически управлява в момента, заключи Атанасов. 
По време на общинското събрание в Русе е създаден и областен клуб „ДСБ Жени“ с председател Цветанка Петрова. Той ще работи по три основни теми: дългосрочната грижа за хората с увреждания; читалищата; борбата с насилието, уточни зам.-председателката на националния клуб „ДСБ Жени“ Кристина Петкова.