Абитуриент от Русе се оплака, че липсват страници от неговия зрелостен изпит по български език и литература.
В интервю за Българското национално радио зрелостникът Цветан Цветанов обясни:
"Всичко започна, когато си проверих резултата в онлайн платформата на министерството и видях оценка 3,95 по български език и литература. Оценката за мен лично е ниска и се усъмних, че трябва да има някаква грешка. Реално няма как да се изложа толкова много. Свързах се с мои приятели и близки преподаватели в гимназията и никой от тях не повярва, че имам толкова ниска оценка. На 11 юни отидох в гимназията да си погледна цялата матура. Тогава установих, че две страници са празни, все едно съм подал празна бланка, а аз не съм го направил и съм попълнил абсолютно всичко. Оказа се, че е нужно да напишем заявление до директора и той да задейства процеса, чрез който да се намерят съответно тези листи на хартиен носител, като в крайна сметка се оказа, че не са намерени. Сега се надявам да се поправи това недоразумение, защото все пак аз лично се интересувам изключително много от литература и български език“.
Резултатите от първия модул на изпита на Цветан са без грешка, тоест от тази част на изпита се вижда, че момчето има знания.
Ученикът не трябва да бъде ощетен, коментира вчера зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Пред „Хоризонт“ тя разказа, че от МОН са направили проверка, при която е установено, че липсващите две страници не са подменени. В протокола не било фиксирано, че липсват въпросните седма и осма страници от модул 2. Следва въпросът къде са тези страници. 
Прегледани са всички изпитни материали, в това число и материали, които се съхраняват в София, въпросните страници не са открити, каза Михайлова. След като Комисията за съкращаване и разсекретяване при съставянето на протокола не е отразила липсващите седма и осма страница, нашето решение е на липсващите въпроси от 36-и до 40-и, с който приключва осма страница в зрелостната работа, да бъдат признати, заяви зам.-министърката. Тя окачестви станалото като техническа грешка.
Най-вероятно това наистина е техническа грешка, потвърди и директорът на Математическата гимназия Митко Кунчев. Според него има два варианта това да се случи. Единият е при поставянето на листите от матурата в плика и предаването й, вторият - когато в София се изваждат листите от плика и се поставят на машината за преснимане. Възможно е машината да е „набрала“ няколко листа едновременно и това да е останало незабелязано, допуска Кунчев. Важното е, че вчера в МГ е пристигнал новият протокол, който поставя на младежа оценка по български 5.18. Хубавото е и това, че разликата в очакваната от него оценка и това, което е видял Цветан, се е различавала драстично, добавя директорът. Защото при по-малка разлика зрелостникът би останал огорчен, но не и шокиран и може да не потърси причината. Впрочем, миналата година пак е имало инцидент с матура на ученик от МГ - тогава били разменени номерата на две от работите и съответно оценките, които двама от абитуриентите получили. Пак писахме писмо до МОН и пак се оправиха нещата, каза Митко Кунчев.