БСП внесе в деловодството на парламента предложението си депутатите да нямат лятна ваканция и да работят през целия месец август, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението на левицата е мотивирано от желанието да бъдат приети всички законопроекти, които целят решаването на проблемите на хората с увреждания, обсъждани в общественото пространство.

„Още през 2012 година правителството на Бойко Борисов прие стратегия, според която 2016 година следваше да бъде приет Закона за социалните услуги. Сега сме средата на 2018 година, този закон е още на ниво концепция. Даваме до края на юли възможност на правителството да изработи този закон, както и други два – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, да ги внесат в НС и през август месец да ги дебатираме и разрешаваме проблемите на хората. Чашата на търпението преля“, аргументира позицията на партията народният представител Филип Попов.

Той напомни, че майките на деца с увреждания протестират на палатков лагер пред парламента вече около един месец, а недоволството си изразяват и други майки от много градове на страната.

От БСП подчертават още, че правилникът на парламента позволява да бъде променян така, че депутатите да не почиват през август. „Готови сме да работим без ваканция. Това е работата на Народното събрание – да разрешава такива проблеми чрез законодателни инициативи“, допълва Попов.

От левицата са категорични, че в предложението им няма „нито капка популизъм“ и предлагат на управляващото мнозинство компромисен вариант – ако предложението им за работа през август не бъде прието, то поне до тогава парламентът да проведе няколко извънредни заседания, на които да се разгледат тези законодателни инициативи.