Волейболната купа, която гостува в Русе като един от градовете домакини на световното първенство наесен, ще бъде една от атракциите на традиционния карнавал в събота. Тя ще бъде носена от един от най-изтъкнатите български волейболисти, родом от Русе - Любо Ганев. Мисля, че след това съобщение едва ли ще възникнат въпроси кой ще бъде тазгодишният Цар на карнавала, каза вчера Мариан Савов, директор на "Русе арт", главен организатор на пъстрото събитие.
Точно в 19 ч в събота кметът Пламен Стоилов ще даде старт на карнавала, като връчи ключовете от града на Любо Ганев. Исполинът ще постави купата на сцената и всички ще могат да я разгледат и да се снимат с нея.
Преди това четири лъча ще се съберат на четири карнавални сцени. Единият лъч ще тръгне от Историческия музей, вторият - от паметника на Альоша, третият, детски лъч, ще поеме към площада от  сладкарница "Неделя", а четвъртият ще последва световната купа по волейбол, която ще измине разстоянието от Ларгото пред операта до сцената пред Съдебната палата. В шествието ще участват и деца от детски градини, които ще бъдат облечени в екипчета като на волейболистите от световното. 
Още от 18 ч настроението ще подгрява певецът Миро, чиято песен "Гълъбо" спечели три от наградите на БГ радио. Поздрав към тийнейджърите ще отправи по-късно друга носителка на приз от БГ радио - носителката на титлата "БГ изпълнителка" Дара. Сред другите специални гости ще бъдат певецът Реналдо Фернандес от Венецуела, Линда салса клуб от Румъния, танцьори от столичния център "Мос Памбос". Досега са се записали 1080 участници, което е с 50 повече от миналата година, съобщи Мариан Савов. 
Той уточни, че карнавалът вече започна - от вчера до събота всеки ден от 10 до 12 и от 17 до 19 ч на площада пред съда ще има работилничка за най-малките за карнавални маски и карнавален макиаж. Вечер от 18 ч тунизийката Нада ще води курсове по популярна аеробика. В петък от 18.30 на сцената на площада ще направят демонстрации състезателите от акробатичен клуб "Локомотив", а час по-късно там започва концертът на "Русе Джаз Синдикат". 
Самият карнавал ще завърши с раздаване на награди, с голямо общо хоро и със заря.