"Направо сме като в хотел! Ама не четири или пет звезди, ами направо десет!". Така коментират уж скромно, обаче трудно крият, че им е приятно, учениците от Спортното училище, които живеят в Средношколското общежитие. Вчера те официално получиха напълно и изцяло обновените сервизни помещения на етажа, който обитават. Фаянсови и теракотени плочки, стилно подбрани в хармонична цветова комбинация, нови душ кабинки, изцяло подменени тоалетни, нови мивки и нова дограма на прозорците. 
Тук нищо не беше подменяно и ремонтирано в продължение на близо 50 години - всъщност, откакто общежитието е отворило врати, обясниха вчера педагози и възпитатели. Да кажем, че сме изпитвали неудобство, когато идваха на проверка от РЗИ, значи нищо да не кажем, разказва директорката Христина Петкова. Идваха, оглеждаха и деликатно ни намекваха, че макар и да разбират нашите проблеми с бюджета, все пак не бива в 21 век да търпим такива, меко казано, ужасни условия, продължава Петкова. 
Когато станало окончателно ясно, че общежитието, което вече е Център за подкрепа за личностно развитие /без това да се отразява на финансовото положение/, не може да разчита на помощ отвън, тогава екипът решил да повика Неволята. Наснимали кошмарното състояние на тоалетните и умивалните и ги изпратили на завода за санитарен фаянс в Севлиево и на завода за плочки в Исперих. Едно рамо дал и бащата на техен ученик от Исперих - така че оттам скоро пристигнало дарение от 9 тона плочки. От "Видима Идеал" пък им изпратили мивки и гърнета. Оставало само да се намерят пари за самия ремонт. И тук отново дошла на помощ Неволята. Вместо да помислим за увеличение на заплатите, решихме, че ще отделим пари от нашия бюджет за ремонта, казва Петкова. 
Така наели фирма, която се захванала да очовечи умивалните на етажа. Само че когато работата закипяла, се оказало, че през този половин век ВиК инсталацията вече е достигнала до такова състояние, че се налага незабавна подмяна... 
Честно казано, не ми се вярваше, че ще го направят - а ето как е светнало! - казва Юлиян Генов, 11 клас в Спортното. Страхотно стана, не искам да си спомням как изглеждаше, ще го пазим много, уверява деветокласникът и бъдещ футболист Иван Великов. Вече изглежда цивилизовано, добавя съученикът му Христо Русков. 
Надяваме се, че момчетата наистина ще пазят тази придобивка, казва Христина Петкова. И се надява, че след етажа на учениците от Спортното наесен екипът на общежитието ще предприеме ремонт на тези помещения и на следващите два етажа. Имаме плочки и мивки, нужни са пари само за работата - сега ни излезе около 15 000 лева, но това беше и с големия ремонт на инсталацията, който вече е направен, така че ако някой реши да ни помогне, ще му бъдем благодарни, казват педагозите.