БСП внесе в НС вота на недоверие срещу кабинета на Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Вотът на недоверие е за сектор „Сигурност”. Той беше внесен от депутата Елена Йончева и ръководството на парламентарната група.

Правителството на Борисов е вредно за всеки български гражданин. Той е опасно за България и трябва да си ходи, заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева.

Групата на БСП депозира в деловодството на парламента мотивите за вот на недоверие към кабинета за политиката му сектор „Сигурност“. „Мотивите за този вот черпим от Българската Конституция. Съгласно чл. 105 ал. 2, Министерски съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност на България. Очевидно е за всички, че това правителство не се справя със своето основно задължение“, аргументира се Йончева.

Според нея доверието на българските граждани в МВР е спаднало драстично, а много проблеми, сред които битовата престъпност и неразкритите убийства, се увеличават. За пример говорителят на групата на БСП посочи и телефонните измами. Няма правителство в Европа, което да не може да се справи с този вид престъпление. Сумите на ужилените граждани за миналата година са се увеличили с 5 млн. лева, допълни Йончева. От БСП са записали още в мотивите, че правителството се е провалило и в управлението на затворите.

Вотът е внесен с 80 подписа на депутати от БСП, но все още разговори за получаване на подкрепа от друга парламентарни групи не са водени. Според народния представител Иван Иванов, в пленарна зала всяка политическа сила ще има шанс да подкрепи мотивите на левица, които според тях реално показват сериозността на проблема.