Пенсиите за старост ще се увеличат с 3,8 на сто от 1 юли 2018 г. и социалната пенсия за старост става 125,58 лв. на месец. Минималната пенсия се увеличава на 207,60 лв. Средното увеличение е с около 14 лв. 

Промените трябва да бъдат гласувани на правителственото заседание в сряда. Те ще доведат и до скок на пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. 

Промените ще засегнат всички хора, навършили 70 години, които живеят с доход под гарантирания минимум.

Подготвят се промени при изплащането на пенсии за деца, загубили родител или и двамата родители. До момента те имат право на помощ, ако починалия има определен трудов стаж или при много нисък доход на тези, които ги отглеждат. От 1 януари 2019 г. се предвижда всички деца с починали родители да имат право на пенсии.

По отношения на хората с увреждания също се подготвят промени. Най-тежко болните хора с увреждания над 18-годишна възраст ще получават месечна помощ. До момента те се изплащаха по различни програми като средства за асистент.

В подготовката на новия закон за хора с увреждания ще участват и майките на деца с увреждания, които многократно протестираха срещу системата.