Димитър ДРАГАНОВ
Всички русенски метеоролози подкрепят протеста на метеорологичните обсерватории утре пред сградата на БАН в София, защото острият проблем с недофинансирането на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология не е решен и пари няма, каза вчера за „Утро“ ръководителят на русенската обсерватория д-р Емил Иванов, който лично ще вземе участие в протеста.
Крайната мярка се налага, тъй като два месеца след проведения тих протест решение все още няма и обсерваториите в страната нямат дори и минималните средства за изпълнение на задълженията.
Първото искане на метеоролозите е зам.-председателят на БАН чл.-кор.проф. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за неправилното разпределение на средствата и да се оттегли от поста, посочи Емил Иванов.
Според него от недостигащите 1 145 000 лева за осигуряване на дейността на обсерваториите са осигурени едва 150 000 лева, които са се стопили, а други пари няма. Затова служителите на НИМХ искат до 2 юли тези средства да постъпят в партида „Развитие“ на БАН. Ако  това не стане до 9 юли, Институтът по метеорология и хидрология ще преустанови прогнозирането на времето и ще се отдаде само на научни изследвания.