С трансфера на Карлос Джатоба "Дунав" се раздели с 9 футболисти - Мартин Луков, Михаил Милчев, Ивайло Марков, Бирсент Карагарен, Диян Димов, Васил Шопов, Димитър Георгиев и Юлиан Ненов. 
Хората от предишния шампионат, които ще останат в отбора, са Станислав Антонов, Петър Патев, Христо Попадийн, Преслав Петров, Божидар Васев, Христо Лемперов, Насим Зитуни, Виктор Сандес, Мухамаду Муса Н`Дайие, Красимир Станоев, Исмаил Иса, Бранимир Костадинов. Някои от тях - Преслав Петров, Зитуни, Сандес и Христо Лемперов, бяха дълбоки резерви. Другото, което прави впечатление, е, че от тима, който записа прекрасен стартов сезон в Първа лига преди две години, налице са само Станислав Антонов, Петър Патев и Бранимир Костадинов. Такова текучество означава само едно - че на практика ще трябва да се прави отбор почти от основите. Каза го в прав текст и старши треньорът Малин Орачев.
Какво може да сглоби набързо Орачев като боеспособен отбор?
Антонов е добър вратар, но при всички случаи ще му трябва достоен дубльор. Младоците Веселин Добрев и Борислав Начев едва ли са нужното решение на този етап.
За позицията десен бек ще се конкурират колебливият Христо Попадийн и разочаровалият в малкото си игрови минути Христо Лемперов. Алтернативите вляво са стабилният Божидар Васев и загадъчният Преслав Петров. 
Централните защитници Петър Патев и Мартин Ковачев са единствената запазена основна ос. Двамата са качествени футболисти. Пробив в тази зона ще се опита да направи дошлият от "Берое" Георги Динков.
След напускането на Димов и Джатоба отборът плаче за опорен халф. Самотният човек на тази позиция засега е Красимир Станоев. 
Най-голямата грижа на Орачев ще е кой да замести тръгналия към "Ботев" /Пд/ конструктор Васил Шопов. Казват, че Борислав Балджийски е типичният плеймейкър. От това, което сме гледали, остава впечатлението, че Балджийски не е характерният раздавач на пасове. Той превзема терен основно с дрибъл и бързина. Но кой знае, може би има и качества на диригент.
Александър Александров, бивш халф на ЦСКА и "Локо" /Сф/, е играч с офанзивни функции. Има добър пас и поглед върху играта. Ще е интересно да видим какво може в тази зона и Даниел Пехливанов. Ивайло Петков вече разкри пред "Утро", че този футболист прилича по стил на Антон Огнянов и че дори го превъзхожда в техника. Ако е така, Пехливанов би трябвало да е много сериозен играч. 
Конкуренцията по крилата ще е между Бранимир Костадинов и Иван Коконов. Тук като че ли отборът се нуждае от още един човек.
Хората в центъра на атаката ще са Н`Дайие и Ахмед Ахледов. И Исмаил Иса. Ако остане в отбора, тъй като, както знаем, си търси тим в чужбина. Младият Сонер Хюсеин тепърва ще трябва да убеди, че е готов за тежките мачове в Първа лига. 
И да не забравим младия офанзивен играч на "Лудогорец" Светослав Ковачев, който би трябвало да дойде в Русе като преотстъпен. Както писа "Утро", той ще стартира подготовката си на лагер с разградчани и ако новият бразилски наставник на "орлите" го хареса, може и да се размине със светлосинята фланелка.
Да, няма спор - "Дунав" ще трябва да прави отбор от основите. Но историята помни и други подобни случаи. Уж даден тим изглежда обречен, а после прави отличен сезон. Такъв, да речем, бе и "Лестър" преди две години. Ще ни се да вярваме в подобни аналогии.