Пореден естетски подарък правят на русенските ценители Художествената галерия и немският колекционер Томас Емерлинг. Този път роденият в германския град Нюрнберг събирач на изкуство, благодарение на когото русенци имаха шанса да видят оригинални литографии на Огюст Реноар и на Марк Шагал, предоставя на тукашната публика друго изкушение. Това са 108 литографски работи на друг световно известен французин - Анри Матис. Повечето от работите, които представяме, са правени от художника през 40-те години на миналия век, когато той прави илюстрации за някои ценни издания, обясни директорът на Художествената галерия Елена Великова. Най-много творби съдържа серията с литографии, които Матис прави за Антологията на любовта с поеми на средновековния френски поет Пиер дьо Ронсар. Върху тези илюстрации той е работил 7 години, като не само е рисувал, но е и превеждал поемите на Ронсар от старофренски. 
На централната стена в голямата зала в РХГ са подредени творбите от серията „Джаз“, рисувана през 1947 година, като в изданието със същото име те са били придружени и от афоризми на художника. Интерес представлява и серията, рисувана през 1949-1952 г. за списанието за изкуство „Зад огледалото“, обясни Великова. Русенци ще видят и няколко портрета, рисувани в черно-бяла гама, които показват и друго творческо измерение на гениалния французин. 
Изложбата няма да бъде откривана официално, от днес тя вече е на разположение на русенци. А утре, на 21 юни, сред литографиите на Матис ще бъде представена книгата на Митко Новков „От Мърквичка до Минотавъра“ с етюди на автора за български художници.