Неймар не успя да изведе Бразилия до победа над Швейцария на старта на Мондиал 2018, въпреки че се превърна в най-фаулирания футболист в един мач от световно първенство от 20 години насам. Срещу звездата на "Пари Сен Жермен" бяха отсъдени общо 10 нарушения.

Швейцарците обаче се оплакаха, че Неймар се е строполявал на терена от нищо. Капитанът Щефан Лихтщайнер призна, че е бил силно разтревожен дали непрекъснатите му симулации няма да повлияят върху рефера.

"Всеки път, когато той се свличаше на терена, следваше сигнал. Това бе сериозно предизвикателство за нас. Стараеш се да не бъдеш твърде агресивен, защото всяко единоборство е последвано от фаул".

На световното във Франция през 1998 г. играчите на Тунис нарушиха правилата срещу нападателя на Англия Алън Шиърър цели 11 пъти. Неймар пък вече държи рекорда за Бразилия от 1966 г. насам. Той обаче отнесе остри критики в родината си след разочароващия резултат.

"Неймар беше истинско бедствие", посочи журналистът на бразилския ESPN Арналдо Рибейро. Бившият футболист и настоящ коментатор Зе Елиаш също бе безкомпромисен. "Беше егоист и затова беше фаулиран толкова пъти. Проблемът е, че Неймар забрави да играе за отбора". Популярният сайт Globoesporte даде оценка 5,5 на Неймар по десетобалната система. Освалдо Паскоал от Fox Sport Бразилия също атакува яростно: "Да играеш по този начин е вулгарно".