До 1000 лв. лева застраховка „Гражданска отговорност“ ще плащат нарушителите на пътя. Това предвижда новата система „бонус малус“, проект за въвеждането на която е предаден на различни институции за обсъждане. Очаква се до няколко месеца да бъде готов и финалният вариант на системата.
В момента цената на „Гражданска отговорност“ се формира въз основа на различни фактори - стаж на шофьора, възраст, населено място и кубатура на колата.
Със системата „бонус малус“ вече водещо значение ще има досието на водача - дали има нарушения на пътя. Колкото по-тежко е то, толкова повече оскъпява полицата. В много европейски държави прилагането й е довело до намаляване жертвите на пътя.
Освен шофьора, досие ще има и автомобилът, така че да се избегнат измами при плащането на полицата.
Докладът, който ще определи цената на полицата, има 11 варианта. Според тях изрядните шофьори могат да получат отстъпка от 7 до 40 процента от цената на застраховката. Това означава, че при полица от 200 лева, ще си спестя от 14 до 80 лв. Полицата за нарушителите ще бъде оскъпена от 180 до 400 процента. Което означава, че тя може да достигне до 1000 лева.
С въвеждането на новата система всеки застраховател ще прецени кои фактори да вземе предвид при формиране цената на полицата. Водещо ще бъде дали водачът е имал нарушения през последната година. Ако например той има два акта за превишена скорост - единият за превишаване между 30 и 50 км/ч извън населено място, а вторият - за шофиране с между 10 и 30 км/ч над разрешената скорост в град, то следващата застраховка няма да е 200 лв., а  260 лв.