Времето се оказа благосклонно към организаторите и участниците в петия фестивал "Сцена под липите", който се проведе в събота и неделя в лесопарка Липник. От откриването в събота, на което присъстваха депутатите Светлана Ангелова и Андриан Райков и зам.-кметът Наталия Кръстева, до вечерта остана сухо. Така че всички спокойно се почерпиха с липов чай и мед, пийнаха медовина и ръкопляскаха на фолклорните изпълнения на сцената. Дъждът заваля вечерта, като изчака буквално последните стъпки по жаравата на двамата нестинари от ансамбъл "Българе", които с икона в ръце изпълниха ритуалния танц върху горещите въглени. 
Вчера надпяването и надиграването на танцьори и певци продължи. На сцената се редуваха малки изпълнители, които показваха богати гласове и артистични дарби, а след тях излизаха танцьори и певици на възраст, които с удоволствие демонстрираха не само любовта си към фолклора, но и почитта към българските народни носии, в които бяха облечени.
Едни от най-възторжените аплодисменти публиката подари на детския танцов състав "Босилче" - деца и младежи от 8 до 22-годишна възраст от румънския град Търговище. Ние сме банатски българи - в една цяла махала на румънското Търговище живеем около 2500 души българи, като помним езика и песните на нашите прадеди, каза Лучия Костаке. Децата излязоха на сцената, облечени със сукмани и везани ризи, шити още от далечните им прабаби и грижливо пазени в ракли и гардероби. Танцьорите изпълниха две български хора и един румънски танц под горещите ръкопляскания и възгласи на публиката. Специални поздравления получиха и ръководителите на "Босилче" Емил Енакиев и Дан Шегряну, както и председателят на асоциацията на българите "Заедно" Мариан Костаке. Много се радвам на това гостуване и се надявам то да отвори нашия фестивал към международен формат, коментира за "Утро" кметицата на Николово Марийка Генова, която е главен организатор на събитието.