Руски и китайски химици установиха как да синтезират нов свръхтвърд материал, който в бъдеще може да намери приложение в технологиите за пробиване, машиностроенето и други промишлени области, съобщи Лайф. Това бе оповестено от пресслужбата на московския Сколковски институт за наука и технологии.

Най-твърдият материал е диамантът, който обаче е и най-скъп. При производството на бормашини например се използва не толкова скъпата композитна сплав от волфрамов карбид и кобалт.

Учени от Сколковския институт предсказаха съществуването на новия материал, който може да се синтезира при нормално налягане и успешно да се конкурира с композитната сплав от волфрамов карбид и кобалт по два важни показателя - твърдост и устойчивост към образуване на пукнатини. Що се отнася до устойчивостта към образуване на пукнатини, новият материал отстъпва на композитната сплав с 20 процента, но по твърдостта си я превъзхожда с 50 процента.

Новият материал е неизвестно досега съединение, наречено WB5. Много екипи са работили по подобни съединения, но неуспешно.

"С помощта на компютър предсказахме съществуването на стабилни съединения и разгадахме свойствата им - поясни ръководителят на екипа Артьом Оганов. - Всички тези съединения обаче не можеха да се конкурират с въпросната композитна сплав. Бяхме загубили надежда, но изведнъж видяхме светлина в тунела и открихме уникално съединение - WB5."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physical Chemistry Letters.