Молим се само да не вали дъжд в трите поредни вечери в неделя, понеделник и вторник. Това каза на пресконференция директорът на русенския театър Орлин Дяков, който анонсира гостуването на театър „Маска“ от Букурещ и Стрийт байк формацията от Лайпциг - участници в първия Международен фестивал на живите статуи в Русе.
В неделя и понеделник от 20.30 ч около Паметника на свободата русенци ще могат да срещнат атрактивни персонажи от 18 и 19 век, които са били характерни за улиците на френската столица и най-вече за артистичния квартал Монмартр.
Театър „Маска“ е направил премиера на новия си спектакъл съвсем наскоро в столицата на Румъния, второто представление е в Русе. Сценографията и постановката на 16-те отделни миниспектакъла на тъй наречените живи статуи са дело на директора на „Маска“ Михай Малаймаре, костюмите са на Адина Масталиер, музиката - на Ръзван Александру Дякону. В двете вечери - в неделя и понеделник, актьорите ще представят забравените занаяти на Париж. 
Водим разговори този фестивал да гостува не само в Русе, но също и във Варна и в София, каза Дяков.
Той самият с любопитство очаква и гостуването на двамата артисти от Лайпциг - Флориан Фохман и Вилия Моновска, които ще направят във вторник интерактивен парад на кокили и пърформанса „Танцувай с мен“ от 21 ч, а от 22 ч - и огнено шоу „Магията на огъня“. 
Вилия е русенка, може да се каже, че е моя ученичка от младежките театрални школи тук, след това е завършила изкуствознание в Театралната академия в София и ето че сега се връща отново към актьорството, каза Орлин Дяков.
Към фестивала има и съпътстваща програма. На 19 юни от 19 ч в Доходното здание ще бъде показан варненският спектакъл „Уестърн“ на режисьора Теди Москов, а в същия ден от 21.30 ч на площад „Свобода“ ученици от Професионалната гимназия по облекло ще покажат ревю на колекция LED облекла.