Обявеният за вчера протест на автобусните фирми срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара, в който превозвачите виждат лобизъм, нелоялна конкуренция и заплаха за бизнеса си, премина и през Русе, но по-скоро като лек бриз, а не като очакваната парализираща буря.
Предварителните анонси бяха, че в 14 часа всички автобуси в страната ще спрат и няма да мръднат до 15.30, но всъщност само две линии нарушиха разписанията си. Идващият от София автобус на „Етап Груп“ потегли за Силистра в 14.30 ч с половин час закъснение, а пътуващият за столицата автобус на „Юнион Ивкони“ се забави с 10 минути повече и тръгна в 14.40.
Закъсненията не са наша приумица, правим ги по нареждане на собствениците, обясниха шофьорите на рейсовете.
Пътниците на русенската автогара чинно чакаха да мине протестът и всички бяха единодушни, че 30-40 минути не са проблем. За час и половина чакане на автогарата обаче пътниците бяха категорични, че щели да си вземат парите за билетите, което им е било предложено от касиерките в бюрата на посочените превозвачи.
Поради липсата на напрежение сред пътниците пристигналият на автогарата екип на Първо РПУ си тръгна още в 14 часа.
Бях в чужбина и не знаех за този протест, но въпреки това съм готова да изчакам тези 30 минути и да се прибера в София, каза Марияна. Същото посочи и русенката Ирина, която единствено се притесняваше, че дъщеря й и внучетата й ще трябва да я чакат повече време на автогарата в столицата.
Обадих се предварително на билетното гише, откъдето си купих билета преди няколко дни и касиерката любезно ме уведоми за 30-минутното закъснение, дори ми предложи да ми върне парите. Аз искам да отида в София днес /вчера/ и не е необходимо да ми връщат парите. Ако обаче знаех предварително за този протест, щях да си купя билет за друг час или ден, каза Борислав Коларов.