Даря Великова е дипломиран психолог-педагог с дългогодишна практика. В хода на своето професионално развитие търси начините за по-бързо и по-дълбоко повлияване на психологическите и емоционални проблеми. Така се среща с Техниката за емоционална свобода /ТЕС/, които са част от ново и иновативно направление в психологията, основите на която са поставени от американския психотерапевт д-р Роджър Калахан. Специализира ТЕС и открива първия и единствен до този момент кабинет по енергийна психология в Русе, който се намира на улица „Борисова“ 44 Б. В него подкрепа могат да получат всички, които имат нужда да споделят проблемите си и да се освободят от тях, да осмислят поведението си и да осъществят промяната, която желаят, и не страдат от сериозни психически заболявания. Сесиите се провеждат само след предварително записване на телефон: 0889966621 при пълна конфиденциалност. Даря Великова е член на Българска асоциация за развитие на енергийната психология.

- Г-жо Великова, обяснете какво представлява Техниката за емоционална свобода?
- През последните години все по-голяма популярност добива едно ново направление в психологията, основите на което са поставени от американския психотерапевт д-р Роджър Калахан, и е приложимо при хора, които не страдат от сериозни психически заболявания. Това направление работи изключително с емоцията, като тя се прецизира и се търсят причините, които я пораждат. В основата му е залегнала техника, известна като Техника за емоционална свобода, известна като ТЕС. ТЕС е част от т.нар. енергийна психология, която обаче не е метафизична наука, а научно и практически доказана методика. В нея се комбинират изключително елегантно, леко и семпло постиженията на съвременната западна психология със знанието на Изтока за енергийните меридиани. Те се ползват при акупунктурата и акупресурата, но без да се използват игли. Представлява потупване по крайните точки на тези меридиани, докато човек е настроен върху проблема си и го коментира.
- На какво се дължи силата на ТЕС и каква е причината методът да е толкова успешен?
- В резултат на стимулацията по меридианите се предава кинетична енергия, в организма доказано се произвежда мощен ефект, който успокоява амигдалата (набор от ядра в мозъка, разположени в тясно сътрудничество помежду си). Това е онзи център в мозъка, който отговаря за стреса и се активира при реална или въображаема опасност, за да ни предпази. Моментално се снижават нивата на хормоните на стреса в кръвта и човек се успокоява. Вследствие на всичко това много лесно и бързо се излиза от стресовото състояние и се възстановява връзката между съзнание и подсъзнание, намират се решенията на въпросите, които ни измъчват. Тъй като се изхожда от разбирането, че физическото тяло и емоциите са тясно свързани и взаимно си влияят, през цялото време на процеса се наблюдава тази връзка като усещания в тялото. В този смисъл ТЕС не е само разбирането, че всеки проблем има емоционален корен, тя е и начин да откриеш себе си и да разбереш кой си всъщност.
- Единствено психолози ли могат да прилагат техниката?
- По принцип всеки може да прилага методите на енергийната психология самостоятелно, без да е преминал специално обучение. Достатъчно е да открие онези от тях, които могат да работят за него до определена степен. В интернет има информация, на българския книжен пазар има литература, която насочва към т.нар. основна рецепта или механичен ТЕС. Ако човек я научи и я използва правилно, може да я прилага при стрес, притеснения, страхове, съмнения, физически неразположения и да ги тушира до определена степен. Но без да се опитва да прави неща, за които само е чел или чул отнякъде, защото в такива случаи би могъл вместо да си помогне, да си самонавреди.
Специалистите преминават специално обучение по определени стандарти и критерии. Те са наложени в англоезичния свят, откъдето идва енергийната психология, за да бъдат полезни в максимална степен на клиента да открие себе си и да изучи своето физическо тяло.
- А какво представляват самите сесии?
- Всяка една консултация е напълно и гарантирано конфиденциална и се осъществява в защитена среда. Спазва се определен протокол, като през цялото време консултантът оказва подкрепа, предоставя информация, но без да дава готови решения как да постъпи клиентът, съобразявайки се изцяло със свободната му воля. Не трябва и да се забравя, че сесиите не заменят и не отменят никоя терапия или лечение. Не бива с лека ръка да се спират назначени от специалисти лечения, наблюдения и изследвания. Техниките за емоционална свобода са среща със себе си, с миналото Аз, за да се изцелят болките и обидите. Те са инструмент да се излезе от зоната на комфорт, да се постигнат неща, които само изглеждат, че са невъзможни. 
- Кога хората могат да почувстват ефект и някакво подобрение от техниките?
- За да сме в добро здраве, за да се чувстваме добре и на „ти“ със себе си, особено важно е връзката между съзнание и подсъзнание да не е нарушена. Чрез методите на енергийната психология човек „навлиза“ в своето тяло, в усещанията си, в емоциите си и съвсем естествено разбира, че има правото да избере да бъде нещо различно от онова, което го потиска и предизвиква негативните му емоции и преживявания. Всяко едно от преживяванията в ТЕС е силно, защото всяка една сесия е среща със себе си. Но освен ефекта, който е осезателен в рамките на самата сесия, това е процес, който продължава да работи и да се разгръща във времето дълго след като сме приложили техниките. Методите на енергийната психология дават възможност на човек да достигне до решението на конкретни проблеми, но и му позволява да разшири зоната си на комфорт, показва му нови хоризонти. По време на работата се научава да слуша и да чува тялото си, докато то самото го води, достига до прозрението кой е в действителност, какъв е собственият му подсъзнателен избор, онова, което си е създал сам като деструктивна подсъзнателна програма, и че този избор може да бъде отменен. С ТЕС се достига до подсъзнанието до момента, в който е направено някакво деструктивно заключение - че никой не ни обича, че не се справяме, че не сме достатъчно добри и всички останали умозаключения, които са в основата на саморазгромяващите вярвания. Работи се върху тях и резултатът е с дълготраен ефект. 
- При какви състояния може да се използва ТЕС?
- Може да се използва при депресии, тревожност, стрес, страхови състояния, фобии, панически атаки, хранителни разстройства, безсъние, неувереност, занижена самооценка, агресия, хронична умора, липса на мотивация, трудности при концентрацията, успокояване на болката, дислексия, дерматити, алергии, диабет... Почти няма сфера, в която методите на енергийната психология да не повлияват положително и в относително кратки срокове. Може да го използваме и при психосоматични симптоми, които трудно се подлагат на медикаментозно лечение. Например при фобии, при малки деца, за освобождаване от притесненията на бременните от предстоящото раждане и бъдещото родителство. Може да се ползва като спомагателна терапия при тежки заболявания. Може да се ползват преди важни срещи, за достигане на високи постижения, от спортисти, от предприемачи, от ученици и студенти. Може да се използва и превантивно. Има безкрайно много приложения, защото във всеки един момент ние изпитваме емоции, които чувстваме и чисто физически в тялото си. И благодарение на тези успокояващи почуквания по краищата на енергийните меридиани, сме в състояние да изключим дискомфорта, който усещаме, и да се настроим на положителното.
- Има ли хора, които отричат ТЕС и може ли тя да навреди?
- Случва се понякога да я отричат, без да я познават. И това е разбираемо - трудно е да се приеме, че само с леко потупване ще се решат проблеми, по които е работено в продължение на години с методите на традиционната психология и психотерапия. За да работят методите на енергийната психология, не е нужно да вярваме в тях, тъй като всичко опира до естествени природни процеси в организма и положителните резултати са факт. Потвърждения за това има ежедневно.
Техниките на енергийната психология и в частност ТЕС не могат да навредят, защото са много деликатни техники. Но истината е, че хората имат натрупани през годините много проблеми в себе си, дори да го отричат и да твърдят понякога, че всичко с тях и животът им е наред. В голямата си част те са скрити в подсъзнанието и забравени. Чрез ТЕС такава травма може да излезе на повърхността. Затова е по-добре да не се опитват самостоятелно неща, за които не сме подготвени и обучени. Съветът ми е да се търси обучен и сертифициран специалист.