Те са най-добрите в света. Те са тези, от които очакваме да изведат своя отбор до върха и трофея на Мондиал 2018. Меси, Роналдо, Неймар, Мбапе или Салах - никой от тях не е ставал световен шампион, но всички те са звезди, които ще наблюдаваме с повишен интерес по време на Мондиала в Русия.

Меси е определян като най-добрият играч за всички времена, който не е печелил световната купа. Сега той ще се постарае за последен път тази констатация да се промени.

Аржентинският ас на Барса пропусна възможността да стане шампион преди четири години в Бразилия и загуби други три финала, на Копа Америка през 2007, 2015 и 2016 г. От това става ясно какво не му достига, за да бъде сравняван със сънародника си Марадона. На 31 години това ще бъде последната възможност за него на международната сцена, а самият той признава, че бъдещето му в националния отбор зависи изцяло от представянето на Аржентина в Русия. "Гаучосите" едвам се докопаха до място на финалите на Мондиала и е под съмнение дали и с таланта на Меси Аржентина е способна да стигне до края.

Кристиано Роналдо преди две години стана златен медалист на Европейското първенство и покори един връх. След като се контузи още в началото на финала срещу Франция, той се превърна във втори треньор на Португалия, за да надъха своите съотборници и те неочаквано да спечелят континенталната надпревара. "Ще действаме като на Европейското, ще се борим до края", предупреди наскоро асът на Реал Мадрид. Португалия съвсем не изглежда като отбор с потенциал да се бори за световната корона, но Роналдо иска още и още.

Мбапе няма и 20 години, но получи шанса да играе в отбор, който притежава всички нужни качества за борба за трофея. С партньори като Гризман и Погба, 19-годишният Мбапе има всички предпоставки да се изяви като младия Тиери Анри през 1998 г., който стана световен шампион на същата възраст. Мбапе вече доказа таланта си и това, че може да бъде кошмар за всяка една противникова защита.

Салах по време на финала на Шампионската лига между Ливърпул и Реал накара светът на футбола да изтръпне - в дуел със Серхио Рамос египтянинът падна лошо на лявото си рамо, напусна терена със сълзи на очи и участието му бе под въпрос. В крайна сметка Мо е възстановен и Египет ще има възможност да наблюдава най-голямата звезда на отбора в последните години. Египет за последно игра на Мондиал през 1990 г. и сега мечтае да премине първия кръг, което не е правил никога и дори няма победа в двете си участия на световни финали. Само за един сезон в мърсисайдския клуб Салах се изяви като звезда от световен мащаб, а сега ще може да покаже качествата си и в битките срещу Уругвай (все още е под въпрос за този мач), домакините от Русия и Саудитска Арабия.

Неймар на предния Мондиал бе повел Бразилия към световната корона на домашния турнир, но една зверска балтия в гърба му от колумбийския защитник Сунига едва не го осакати завинаги. След това Неймар изгледа по телевизията в болницата позорната загуба на неговия тим от Германия с 1:7 в полуфиналите. Контузия през февруари постави под участието му под въпрос и за този Мондиал, но лекарите направиха всичко възможно да го вдигнат на крака. Най-скъпият футболист в света вече е готов за подвизи в Русия и дори демонстрира своята супер класа в последните контроли на Бразилия срещу Хърватия и Австрия. Ако не се случи нещо непредвидено като преди четири години, Неймар е способен да изведе Селесао до бленуваната шеста световна титла.

65 футболисти ще имат рождени дни по време на Мондиала, а сред тях са Мо Салах, който ще навърши 26 години на 15 юни и Лео Меси, който ще стане на 31 на 24 юни.