Биографиите на 34 видни български музиканти, писатели, журналисти, поети, учени, художници с еврейско потекло са събрали пет русенки, за да представят тези имена пред националната и европейската общественост. Журналистките Виолета Радева и Детелина Каменова, историчката Веселина Антонова, художничката Еслица Попова и университетската преподавателка и председател на международното дружество „Елиас Канети“ проф.Пенка Ангелова са си поставили интригуваща и огромна по обем задача - да издирят имена на видни български евреи и да припомнят това, което те са направили за България и за света. Проектът се нарича „България им даде от своята сила“ и единствената русенска арт разработка, която се класира в културната програма, съпътстваща българското европредседателство. 
В петък в 17.30 ч в Дом Канети на улица „Славянска“ ще бъде открита изложба с постерни табла, представящи част от проучванията, факти, архивни фотографии, текстове и репродукции на картини. До края на юни пък трябва да излезе от печат сборникът, в който са подредени по азбучен ред личностите, за които разказват членовете на творческия екип. И сборникът, и изложбата носят названието „Глобалното измерение“. Изложбата ще бъде показана и в София от 11 юли до края на август в една от най-модните софийски галерии - „Сердика“ на Женския пазар. 
Сред проучените и описани личности са родените в Русе Николай Кауфман, Леон Даниел, Елиас Канети, прочути музиканти като Панчо Владигеров, Милчо Левиев и оперната прима Юлия Винер-Ченишева, художници като Жул Паскин и Давид Перец, учени като Самуил Рефетов и Карл Джераси и други.