20-ти рожден ден ще отбележи в събота в Доходното здание първият в Югоизточна Европа дамски Лайънс клуб - русенският „Сексагинта Приста“, който не е спирал да осъществява проекти с обществена значимост в унисон с глобалните каузи на Лайънс движението. Не са едно и две добрите дела и благотворителните акции, с които хората асоциират дейността на дамите. А след всички реализирани добри намерения и жестове на човечност остават стотици признателни русенци. С ентусиазъм, висок професионализъм и безкористна готовност дамският клуб „Сексагинта приста“ служи на обществото. Повече от 30 русенски лъвици не спират да добротворстват именно под мотото „Ние служим“. 
През изминалите 20 години клубът разви своя потенциал, като осъществи редица проекти с обществена значимост. Първоначално с изключителната подкрепа на клуба-кръстник от немския град Келхайм, дейността бе насочена в
цялостна подкрепа на социалните домове за сираци
Хубави спомени за щедростта и топлотата се пазят от несретните деца, които се отглеждаха до закриването на домовете в Стърмен и Могилино, „Надежда“, „Райна княгиня“, „Св. Димитър Басарбовски“ и „Майка и дете“ в Русе. С поводи и без поводи Лайънс дамите са ги посещавали, като са им осигурявали хранителни продукти, дрехи, спално бельо. Сред социално значимите каузи на клуба е закупуването на апарат за ранна диагностика на ретинопатия при недоносени, който беше дарен на Неонатологичното отделение на университетската болница „Канев“. Няколко години усилията на дамите бяха насочени в набиране на средства чрез редица благотворителни събития, както и подготовка и одобрение на проект пред Международната фондация на Лайнс интернешънъл. Това е и най-голямото подпомагане на български проект от страна на Лайънс Интернешънъл. Важно и знаково е и дарението на кувьози за недоносени бебета за отделението, като то е направено със съвместните усилия на клуба кръстник от Германия.
Всъщност
идеята за учредяването на дамския Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ се заражда през 1997 г.
след основаването на първи мъжки Лайънс клуб в Русе. С активното съдействие и подкрепа на Димитър Боздуганов, Минчо Банковски и техните Лайънс клубове в Германия, а също така и на арх.Цвети Русинов се сформира и подготвя основаването. Началото е положено с много желание, ентузиазъм и чувство за отговорност от Пепка Русинова, д-р Теодора Константинова, д-р Цветанка Доганова и Ина Райчева. 
Именно д-р Теодора Константинова е първият президент на новоучредения на 13 юни 1998 г. дамски Лайънс клуб, който е първият дамски клуб в Югоизточна Европа, като го ръководи два мандата. На поста са били в различно време именити русенски дами като Пепка Русинова, която по-късно става първата жена Дистрикт управител на Лайънс организацията в България, а също д-р Цветанка Доганова, Ина Райчева, д-р Върбица Хергелджиева, д-р Албена Ангелова, Пепи Стоукс, Кремена Попова, Гита Илиева, Диана Пеева, Славомира Савова, д-р Розина Мирчева, Даниела Владова, Такухи Терзиян, Елица Табакова, инж.Милена Славова. От 2017 до момента президентската позиция заема д-р Даниела Бурмова.
20 години правенето на добро е принцип за дамите от клуба. Те не спират да подават ръка на нуждаещи се, да правят жестове на човечност и да работят в дух на благотворителност. 
Една от важните каузи за клуба е
съвместна дейност с местната организация на Съюза на слепите
като са провеждани гинекологични прегледи и клинични изследвания. Дамите са подпомагали организацията с хранителни продукти, дрехи, възпроизвеждащи апарати за аудио книги, компютърна система и софтуер. Активна е работата им в посока превенция и борба с очните заболявания, както и с диабета и глухотата, като са провеждани регулярни профилактични прегледи и изследвания и е дарен апарат за диагностициране на вродена глухота. 
На благотворителни балове Лайънс клубът е събирал средства, с които са закупени и монтирани специални съоръжения за игра на деца с проблеми в двора на Комплекса за социални услуги към сдружение „Еквилибриум“, както и в детската градина за деца със специални потребности „Зора“. Активните дами не са спирали да подпомагат даровити деца и младежи в неравностойно положение, като осигуряват стипендии, награди в международни конкурси, в това число и Лайънс конкурс „Плакат за мир“. Клуб „Сексагинта Приста“ подкрепя също младите хора да развиват жизнени и граждански умения, а в традиционни вече са се превърнали съвместни инициативи с образователен характер с Регионалната организация на БЧК, Сороптимист и други. 
През изминалите 20 години усилията на русенските лъвици са насочени и към
подпомагане на значими за общността фестивали и конкурси
Учреден е награден фонд на националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“, както и награди в памет на лайонесите Кремена Попова и Емилия Ангелова в международния танцов конкурс „Movement“, който танцово студио „Freedom“ организира. 
Сред осъществените каузи на клуба са и тези за запазване на националното и духовно наследство на България, като е подпомогната реконструкцията на Басарбовския манастир и църквата „Всех Святих“. С дарения дамите са помагали и на бедстващите след наводненията в Мизия и варненския квартал Аспарухово. 
Лайънс русенките са участвали в редица граждански, възпитателни и възстановителни инициативи, като са осъществявали и дейности по опазване на околната среда, засаждали са дръвчета в Русе и околностите. Важен аспект в работата им е международното сътрудничество и разбирателство. През 2016 г. клубът се побратимява с дамския клуб „Милениум“ в Сибиу. През изминалите 20 години дамите са имали редица срещи с членове на Лайънс клубове от Охрид, Македония, Кипър, участвали са в тържествените събития за отбелязване на 100-годишнината на „Лайънс Интернешънъл“ в Чикаго.
В своите разнообразни дейности, насочени в подкрепа на нуждите на общността,
Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ винаги е получавал насърчение и подкрепа
от кабинета на „Дистрикт 130 България“. Подкрепа в осъществяването на редицата благотворителни акции дамите от „Сексагинта Приста“ са оказвали също съмишленици от Лайънс клубовете „Келхайм“, „Русе“, „Русе Север“, „Истър“, за което дамите са изключително благодарни. С достойната си работа лъвиците от Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ продължават да служат с безкористна готовност на обществото.