Звънко отсъствие на средните училища от Русе в челните десетки на резултатите от тазгодишните матури: задължителната по български език и литература и втората матура по предмет по избор. На матура по БЕЛ са се явили 1532 зрелостници в Русенска област. Пълните шестици са 90, но едни 75 човека не са успели да се справят с изпита и са получили двойки. 
Средният брой точки, които са постигнали русенските зрелостници по БЕЛ, са 54,61, което е с около три точки повече от миналогодишния среден резултат. Това поставя областта на пето място в общата класация на нивото в страната, но когато става дума за отделни училища, става ясно, че нито една гимназия не е успяла да направи такъв среден резултат, който да се състезава с тези, които влизат в Топ 10. 
Аналогична е картината и при втория предмет по избор за държавен зрелостен изпит, на който се явяваха тази година дванадесетокласниците. 1102 са се явили на втора матура, пълните шестици са също 90, а скъсаните са 17. Там усредненият резултат за област Русе е 64,48 точки - отново с около 3 точки повече от миналогодишния. И този резултат е сравнително добър - с него русенските зрелостници, погледнато глобално, се нареждат на трето място след София-град и Добрич, като оставят след себе си Варна, Бургас, Пловдив. Но - общият усреднен резултат отново не е достатъчно изразителен, за да открои някое конкретно русенско средно училище и да го изстреля в авторитетната класация на Топ 10. 
Все пак в една от таблиците Топ 10 на успелите Русе бележи отлично постижение - това обаче не е при абитуриентите, а при седмокласниците, явили се на т.нар. национално външно оценяване. Там седмите класове на Математическа гимназия „Баба Тонка“ може да се каже, че измиват лицето на Русе, като заемат деветото място с цели 80,39 точки. Какво се случва обаче с тези успешни деца, докато дойде време да се явят на матурите преди дипломиране, и къде по пътя към 12 клас се губят амбициите и постиженията - остава загадка. 
Вчера станаха ясни и резултатите от националното външно оценяване при децата, завършили 4 клас. Там също могат да се отбележат някои парадокси. Училищата, които традиционно са известни с големи изисквания, с добри резултати и изобщо са се сдобили със славата на престижни, изненадващо не са в челото на класацията. Тя се оглавява от частното училище „Леонардо да Винчи“ /което не е изненада/, а след него следват „Олимпи Панов“ и „Йордан Йовков“. Едва след това идва Европейското, следвано от Дойче шуле, чак тогава се нарежда „Любен Каравелов“. Последните три места се държат от училищата в Сваленик, Голямо Враново и Копривец.