В сряда японските власти окончателно утвърдиха законопроект за намаляване на възрастта за пълнолетие от 20 сега на 18 години. В горната камара за това гласуваха 169, против бяха 69 депутати, предаде телевизия Ен Ейч Кей.

През март законопроектът бе одобрен от долната камара. Влизането му в сила ще стане от началото на 2022 финансова година (1 април 2022 г.).

Според новия закон младите японци ще могат да сключват брак по-рано и да взимат кредити на свое име без предварително одобрение и поръчителство от страна на родителите.

Въпреки това, както и досега, на 18-19 годишните ще бъде забранено да пушат, употребяват алкохол и играят хазарт.

Сега непълнолетните могат да се женят само със съгласието на родителите - след 18-годишна възраст за младите мъже и след 16-годишна възраст за девойките. Правителството реши да изравни възрастта за легално сключване на брак за двата пола, тъй като стигна до извода, че за дискриминационната норма няма никаква рационална причина, а броят на момичетата, които се омъжват със съгласието на родителите на 16-17 години е практически нулев.

Според допитванията до общественото мнение повече от половината японци са срещу намаляването на възрастта за пълнолетие. На първо място това се обяснява с отсъствието на финансова основа, тъй като на 18 японците тъкмо завършват училище и отиват във висшите училища, след което започват активно да заработват пари.

През 2016 година бе намалена минималната възраст за гласуване от 20 на 18 години.