От понеделник историкът Иво Жейнов е директор на Историческия музей в град Бяла. Конкурсът бе обявен в началото на април, а Жейнов е бил единственият, който е кандидатствал за мястото, като е представил своя концепция за развитието на културния институт. На 11 юни е бил първият работен ден на русенеца в новото му качество. Със заповед на кмета на община Бяла Димитър Славов новият директор Жейнов е назначен на поста с 5-годишен договор. 
Иво Жейнов е завършил история във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, той е  единственият в Русе доктор на библиотечните науки и историографията, защитил дисертационния си труд в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Жейнов е и експерт по делото за откраднатите от Историческия музей в Бяла множество ценни експонати, най-вече старинни оръжия от времето на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 година. 
Предстои на първо време инвентаризация, а след това трябва да се мисли за ремонт и за събиране на пари, за да направим качествени и достойни експозиции в музея, каза вчера специално за „Утро“ новият директор. Той призна, че за него новата му работа е професионално предизвикателство. Особено на фона на продължаващите съдебни дела във връзка с кражбите. Щетите са значителни, така че ми предстои нелек период, но аз не се чувствам неподготвен за това, каза Жейнов.