Нели ПИГУЛЕВА
Целият сегашен 10 А клас от Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ от тази година става част от проекта „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“. Проектът, известен също и с името „Домино“, се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той стартира в България през 2015 година и е предвидено да продължи до 2019 година. А русенската ПГПТ е едно от първите училища, които се включиха в „Домино“, като партньорството с фирма „Овергаз“ се радва на интерес от страна на ученици и учители, но също показва и ползите от това сътрудничество - русенските младежи, усвояващи професията на газови техници, се представят отлично на националните състезания. Впрочем една от причините за русенското домакинство на това състезание е именно партньорството на гимназията и газовата фирма, което получава не една и две положителни оценки. 
От тази есен към проекта се присъединяват още две русенски форми - „Дунарит“ и „Витте Аутомотив“, като така се разширява и възможността повече ученици от ПГ „Атанас Буров“ 
да прибавят към теоретичните си познания и реален опит в производството
Това стана повод гимназията да стане едно от местата за провеждане на работна среща между преподавателите от училището, представители на работодателските фирми и организаторите на проекта от Българо-швейцарската търговска камара и Министерството на образованието и науката. В горещия русенски следобед разговорът отначало тръгна по-скоро протоколно и официозно, но много скоро конкретиката взе връх и добави още градуси в аулата на професионалната гимназия. 
Искаме да чуем вашите мнения, да научим какви са вашите притеснения, очакваме да споделите опит и заедно да решим какво от него може да се приложи и да направи по-действена работата по проекта. Това каза управителят на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара Васил Радойновски, който взе думата веднага след презентацията на директора на ПГПТ Венцислав Василев. Преди неговата подкана Василев разказа как учениците от сегашния 10 А клас са разгледали заедно със своите преподаватели предложенията на трите русенски фирми. В „Дунарит“ ще поемат практическото обучение по специалностите мехатроника и газова техника, в „Овергаз“ ще осигурят обучение на бъдещи газови техници, във „Витте Аутомотив“ - на бъдещи мехатроници. При това 
учениците ще получават минимум 90 процента от минималната работна заплата 
- в зависимост от изработеното време в цеховете на фирмите. Те сключват трудови договори по чл.230 алинея 1 от Кодекса на труда. 
Освен преките ползи от обучението и практиката на място, отбелязваме и други, странични явления, които правят впечатление, каза директорът на ПГПТ. Той посочи, че учениците, които участват в дуалното обучение, видимо стават по-отговорни и дисциплинирани. Вероятно фактът, че когато отиват в предприятието и се регистрират с карта, която фиксира всяко тяхно закъснение, им въздейства - така че тези ученици при нас започват все по-рядко да закъсняват, отнасят се значително по-отговорно към работата в клас, посочи Венцислав Василев. И на фона на тези ползи не скри притеснението си дали и как ще продължи работата си проектът „Домино“, след като е предвидено да приключи през лятото на 2019 година. 
„Да, проектът „Домино“ трябва да бъде финализиран следващото лято. Но ние вече мислим как да бъде гарантирано неговото продължаване. Радвам се, че мога да ви съобщя, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ни увери, че 
държавата ще финансира проекта „Домино“ от бюджета
На този етап не мога да кажа повече - предстои тепърва да се изяснят по-конкретно обстоятелствата как точно ще стане това, но засега и категоричното уверение на министъра, който е наясно с приноса на проекта за обучението на кадри за икономиката, не е малко“, каза Васил Радойновски. 
Поет е ангажимент, в бюджета е заложено намерението да се гарантират стипендиите на учениците, които от тази есен навлизат в дуалното обучение, да се осигурят до завършването и дипломирането им, каза на свой ред представителката на МОН Полина Златарска. 
Оттам нататък разговорът премина към конкретните условия, които трябва да направят по-органично взаимодействието между гимназията и фирмите по пътя към подготовката на бъдещите работници. Едно от тези обстоятелства е изработването на учебна програма за занятията - теоретични и практически. Това тепърва предстои да бъде направено съвместно от екипи на работодателите и преподавателите. В тази посока съвместната работа между ПГПТ и „Овергаз“ вече е на една права преди останалите. Втора година си партнираме, подготвяме ученици за състезанието на младите газовици, вече имаме опит, каза регионалният мениджър на фирмата Бойко Пеев. 
Само да не стане така, че 
ние с учителите да изработим програмите, а след това някой от министерството да отхвърли част от тях
каза изпълнителният директор на „Дунарит“ Петър Петров. 
Светлана Жекова, мениджър „Човешки ресурси“ във „Витте Аутомотив“, изрази недоумение от репликата на един от гостите на срещата, че вероятно на фирмите, които приемат ученици, ще им се наложи да отделят специален свой служител за „огромната документация“, която ще се изисква. „Вярно е, че ние за първи път ще приемем наши ученици по този проект, но затова пък имаме опит с ученици от Германия, които в последната си година на обучение идват при нас на практика. Преди това тези деца са имали вече 2 години дуално обучение, а в последната си година ги пращат в Чехия и при нас, в заводите на фирмата. И искам да ви кажа, че попълването на документацията, свързана с тях, отнема не повече от 15 минути - и това намирам за разумно, защото така и учениците, и ние можем да се съсредоточим върху конкретната им подготовка“, увери Жекова. 
Тя припомни проблема с недостига на кадри за промишлеността. И подчерта, че самостоятелните усилия на една или друга фирма не са в състояние да дадат сериозен резултат. Ние сме готови да обиколим и основните училища, да разкажем, да агитираме, посочи тя. Но за да има ефект, са нужни обединени и целенасочени усилия на всички. 
„Като опре въпросът до приема в професионалните гимназии, често ни казват и ние да ударим по едно рамо.
Ама откъде да ударим това рамо? 
Докато е в ход принципът „Парите вървят с ученика“, елитните училища ще прибират всички ученици и няма значение дали удряме рамене, колена и какво ли още не. Да не говорим за това, че примерно Математическата гимназия беше елитна преди, когато за едно място там се състезаваха 20 деца, ама при положение, че сега приема половината от учениците в града, вече няма как да бъде онази висока класа...“, реагира и Петров от „Дунарит“. И продължи: „Правим тези дни на отворените врати - отворили сме ги вратите. Каним ги: „Елате, бе, деца - елате да видите, да пипнете“. Но интересът не е кой знае колко голям“. 
От „Витте Аутомотив“ също споделиха тревогата си, че и в Дните на отворените врати са се сблъсквали с откази или най-малкото с отклоняването на поканите от страна на основни училища да дойдат и да разгледат. А от Германия като дойдат децата, идват направо с работните дрехи, готови да работят, допълниха от фирмата, като обобщиха: „Тотална разлика в мотивацията!“. 
Не липсваха отново обичайните при подобни разговори припомняния на отминалите времена на техникумите и задължителната еднодневна практика всяка седмица на учениците - това някогашно българско „дуално обучение“, което според просветни специалисти в западните образователни системи е заимствано именно от България, като е доразвито и отработено до прагматично съвършенство. 
Едно от доминиращите мнения беше, че 
не бива да се очакват чудеса
Това заяви и Петров от „Дунарит“, и дългогодишният преподавател по специални дисциплини в ПГПТ Руси Русев. Не очаквам чудеса от първия випуск деца, които ще дойдат при нас, и от втория не очаквам чудеса, но заедно трябва да направим каквото можем, обобщи Петров. Не бива и да очаквате чудеса, предупреди Русев. Днешните ученици като правило са доста немотивирани, припомни той. И обърна внимание върху друг аспект в предстоящото образователно сътрудничество: отговорността, която поемат фирмите и наставниците за всяко дете, което ще сключи договор. Това не е никак лека задача - това е отговорност, която се носи не само през седемте часа, докато ученикът е в халето, но и докато идва на работа, докато чака автобус на спирката, припомни преподавателят. 
Така логично възникна и друг въпрос - строгите правила, които се спазват във всяка от трите фирми и с неизвестността, пред която биха се изправили и работодатели, и училището, ако се случи така, че определен ученик не спазва железния ред във фирмата. Той е сключил договор - какво следва? 
Може ли да бъде „уволнен“ ученикът? 
А ако самото дете в един момент установи, че всъщност това, което си е избрало като бъдеща професия, не му харесва и пожелае да смени профила или специалността? Отново възниква въпросът за договора и неговото евентуално разтрогване. А какво ще стане с учебните часове, които ученикът е предвидено да вземе като норматив до края на годината - запита една от учителките в ПГПТ. Къде и при какви условия той ще вземе този материал, за да може успешно да завърши учебната година? 
Това е един от въпросите, които представляват засега неразрешен казус, каза Васил Радойновски. В тези разговори, които провеждаме, се очертават много детайли, върху които предстои да се помисли и да се вземат решения, добави той. И увери, че и Българо-швейцарската търговска камара, която той оглавява, и специалният отдел в МОН, който наблюдава проекта „Домино“, са отворени за обсъждания, консултации, размяна на мнения. В това число и за изпращане на обучители на наставници на място, за да не се откъсват от производствения процес за дълго време специалистите, които предстои да работят с бъдещите си млади колеги.