Военен хеликоптер е паднал в нива недалеч от гражданското летище на град Пловдив, предаде БГНЕС.

Около 20 ч. 30 мин. днес, 11 юни, при планов полет, по неизяснени за сега причини, вертолет Ми-17 пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово, се казва в официално съобщение на министерството на отбраната. Екипажът на борда на вертолета е бил от трима военнослужещи.

Предприети са незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали. Третият член на екипажа – бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание.

В авиобаза Крумово пристигна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Очаква се той да направи изявление.

По данни на очевидци хеликоптерът се е запалил във въздуха, завъртял се е и е паднал на земята, при което се е чул силен гръм. Първоначално летищните власти са смятали да затворят летище Пловдив, но впоследствие такова решение не е било взето. Дейността на летището се провежда нормално и самолетните излитат и кацат по разписание.

Трагедията с "Пантер"

Това е вторият инцидент с военен хеликоптер в рамките на една година. Точно преди година и два дни, на 9 юни 2017 г. военен хеликоптер „Пантер“ с командир капитан Георги Анастасов падна в Черно море по време на тактическо учение на 7 мили източно от устието на река Камчия. При инцидента пострадаха още двама от членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, които оцеляха.