Синдикът на „Локомотивен и вагонен завод“ Драгомир Григоров изглежда е получил указания от кредиторите да намери час по-скоро купувач за активите на фалиралото  преди 5 години дружество. Броени дни след неуспешния търг на 25 май, той е насрочил нов - за 29 юни. Със същото бързо темпо пада и цената. През май за активите на ЛВЗ - 178 декара земя и 80 сгради, се искаха 9,8 милиона лева. Сега цената е намалена с още 2 млн. лева до 7,84 млн. лева.
Последната оферта за продажба на останките от ЛВЗ е с почти 10 млн. лева по-ниска отколкото на първия търг през далечната 2013 г. След намалението й с 60 на сто, цената изглежда дори скромна за парцел от 178 декара в жилищната зона на Русе с изградена инфраструктура, който би могъл да стане една малка индустриална зона. Индустриалните терени в близост на ЛВЗ, в района на Захарна фабрика, Тракция и Източна промишлена зона, се предлагат на цени от средно 34 евро/кв.м или с 50% отгоре. Още по-ниска изглежда офертата в сравнение с дълговете на най-стария русенски завод, за които същите активи (не толкова амортизирани наистина) служиха за обезпечение. При обявяването му в несъстоятелност стана ясно, че той дължи 23 млн. лева само на ОББ, а има и задължения към други фирми.
Заради тромавата у нас процедура по несъстоятелност обаче всичко друго освен терена от активите на ЛВЗ вече е по-скоро пасив, а не актив. Само една малка част от сградите, предимно със сглобяема стоманобетонна конструкция, подлежат на реконструиране, за сметка на огромни разходи за възстановяването им. Всички останали сгради са без функционална и техническа стойност и се саморазрушават в това си състояние. От някои халета са откраднати дори захранващите кабели. След 5 години тъпчене на място, подземните тръбопроводи са прекъснати и най-вероятно е невъзможно тяхното използване.