От АБВ не проумяваме какви са мотивите на евродепутатите да не проявяват интерес за състоянието на българското речно корабоплаване и защо с бездействието си стават съучастници в неговото съсипване. Нито един евродепутат и депутат не проявява интерес към проблемите в сектора в резултат на новите регламенти, по които се водят редица дискусии в Европарламента, заяви председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция в Русе. В нея участваха зам.председателите на партията Любомира Генчева и Владимир Маринов и областният председател на АБВ Валери Иванов. 
България има 333 кораба, от които 1/3 са с екипажи. Регламентът, който се предвижда - 30 дни работа на екипаж, 30 дни почивка, може да ликвидира българското речно корабоплаване. Това ще означава минимум 60% увеличение на фонд работна заплата за корабособствениците, необходимост от удвояване състава на екипажите, а и в момента има големи трудности с навигационните екипажи. Това е непосилен регламент по оценка на Българската дунавска камара. Заплахата е нашите корабособственици да отидат да плават под чужд флаг в страна извън Европейския съюз, отбеляза Петков. Той подчерта, че са изпратени две писма до министър-председателя. Едното е от януари и няма отговор, а отговорът на другото от края на май гласи, че писмото е разпределено по компетентност. Остава изводът, че Дунав е забравен от българските правителства, коментира председателят на АБВ.
Що се отнася до поддръжката на речното корито, той я определи като смазваща. До 1989 г. България е вадила по 5 милиона куб. метра инертни материали и с това е поддържала корабоплаването безпрепятствено на 471 км  от Силистра до Тимок. Сега България вади по 500 хил. тона годишно, което е десет пъти по-малко при същото количество наноси, каза Петков.  
Областният лидер на партията Валери Иванов посочи, че в добивите на Дунавски драгажен флот има спад с 3/4, като преди две години са вадили 400 хил. тона инертни материали, а миналата година са извадили 100 хил.
Председателят на АБВ беше категоричен, че ако не се вземат мерки, в обозримо бъдеще нашето поречие на Дунав може да достигне невъзможност за нормално и ефективно корабоплаване. В тази връзка от партията ще искат среща с представители на министерството на транспорта и на околната среда.