В неделя от 20.30 ч градската градина покрай Паметника на свободата ще се превърне в сърцето на Париж отпреди около век, населено с позабравени занаяти и занимания. В същия час на откритата сцена сред зеленината на храстите по алеите ще се появят актьорите от букурещкия театър „Маска“, които вече са добре познати на русенци. Тази година те ще покажат в две вечери - в неделя и понеделник, своя спектакъл „Виковете на Париж“. 
Сред 16-те живи статуи русенци ще разпознават продавачки на кибрити, бродерии, панделки, риба, яйца, сладкиши и дори на метли. Между своите дегизирани колеги и русенските зрители на представлението на открито ще броди Продавач на лекарство за всичко, Шивачка на юргани, Жената, която пали фенерите, Певицата, Перачката, Модистката и Продавачът на тигани.
Театър „Маска“ от Букурещ гостува в Русе вече за четвърти път. Тази година събитието е наречено Международен фестивал „Живи статуи 2018 Русе“. Според русенския драматичен театър „Сава Огнянов“, който е организатор, това е първа крачка в техния опит да представят нови театрални форми и да разширят участието на актьори от повече европейски държави. Тази година освен румънските магьосници на импровизираната сцена, в която ще се превърне русенският градски център, ще се представят също и уличните артисти от немското дуо „StreetBike Theatre“ от Лайпциг. На 19 юни от 18 ч те ще покажат последователно три улични пърформанса.