Читалище „Светлина 1929“ от Сваленик спечели голямата награда - призът „Златната гъдулка“ на 49-ия фолклорен събор, организиран от общината. Самодейците представиха цялостна и пъстра програма с групи за изворен фолклор и народни обичаи. Те изпълниха три автентични фолклорни песни, игри на песен и обичая „Хвърляне на кожуха на булката на Великден“ и бяха наградени за цялостното си представяне. 
На първо място при колективи беше класирано читалището в Средна кула, след него остана читалището в Долапите, а третото място бе за читалището от търговищкото село Макариополско.
При индивидуалните изпълнители първото място бе отредено на певицата Венетка Тодорова от село Белцов, а второто за певица от Велико Търново. Третото място си поделиха певицата Арзу Мехмед от общинския детски център за култура и изкуство и гъдуларят от читалището в Хотанца Янко Янков. 
Спасия Димитрова от читалището в Басарбово пък бе сред тримата отличени, които получиха парична награда от 200 лева от кмета на Свищов Генчо Генчев, който бе част от журито.