Поставяне на порт системи за постоянен венозен достъп до онкоболни се прави вече в съдова хирургия към УМБАЛ „Канев“. Методът е нов за Русе, досега пациентите са ходили до София и Варна за поставянето на такъв катетър, подчерта съдовият хирург д-р Милен Томов.
Порт системата се въвежда интравенозно под местна упойка на онкоболни пациенти в централен съд, близо до сърцето и през него се вливат лекарствата за химиотерапия. Така се щадят вените им, които се увреждат от постоянното бодене с игли и от химиотерапевтичните медакаменти. За здравноосигурените пациенти катетрите са безплатни.

Останалите плащат около 500 лева.
Системата е френско производство и представлява резервоарче с големина на орех, което се имплантира в областта на лявото рамо на нивото на сърцето. Поставянето й става за едно денонощие и пациентите се изписват.
Резервоарчето остава в пациентите до пет години, тъй като е направено от специалния метал титаний, който не е алергенен, а самият катетър, който се свързва с резервоарчето, е от силикон, уточни д-р Томов.
Именно това е предимството на катетъра пред абоката, който трябва да се изважда от пациента след 3-4 дни. Освен това системата може да се използва и за вземане на кръв за изследване от пациенти, за които това е необходимо да се прави постоянно.
За хемодиализа се използват други катетри, но те са на същия принцип.
Портовете се абсолютно безопасни и могат да се поставят на пациенти и извън Русе. За деца има други портове, както и за пациенти, които се хранят чрез вливания.  
Екипът в Съдова хирургия е обучен от началника на отделението по кардиология и инвазивна диагностика в Александровска болница доц.Добрин Василев и вече може да приема пациенти. 
Методът, който се въвежда в болницата, е част от нашия дълг да дадем най-доброто на пациентите ни с тежки заболявания, посочи зам.-председателят на борда на директорите в УМБАЛ „Канев“ д-р Йосиф Новаков.