С летящ старт тръгна възстановеният битак в Русе. В разгара на лятото всеки уикенд рогът на изобилието ще се изсипва на терена зад фабриката на „Аристон“. Там вехториите за едни се оказват съкровища за други и се събуждат за нов живот благодарение на търсачите на стари вещи, които се впускат в истинско приключение при издирването им.
Хубавото време, разнообразните евтини стоки втора ръка и голямата тръпка от пазаренето събра още в ранни зори в събота десетки търговци и посетители на русенския битак. Вчера картината се повтори.
Какво ли не се продаваше - зарядни за телефони, слушалки, колелета, детски колички, мебели, гуми и други авточасти, къмпинг оборудване, дрехи, обувки и куп други стари вещи, събрани при разчистването на мазета, тавани и гаражи.
Пълно бе с електроуреди - перални, печки, хладилници, телевизори, спортни принадлежности, сред които и ракета за тенис „Уилсън“ за... 10 лева. 
Силен интерес сред посетителите предизвикваха антиките, които бяха изложени на един от щандовете, и най-вече часовниците и верижките, които вървяха по около 30-40 лева.
Сред търсените и купувани стоки бяха косачките, а също и детските играчки. 
От пиле мляко може да се намери на големия магазин на открито, който събра любители на евтините и разнообразни стоки. Те бяха изложени в багажниците на колите, нахвърляни върху масички или струпани върху черги на земята. Стоката няма търговски вид, но е евтина и е истински магнит за най-различни купувачи.
Между техниката и авточастите се носеше аромат на кебапчета, плескавици, мекици и гюзлемета.
На сергиите може да се види всичко, а битакът е рай за хората, които не разполагат с много пари, но искат да намерят необходимите неща за сносни цени.
Пазарлъкът за вехториите, които отново влизат в употреба, е задължителен. В крайна сметка винаги се стига до точка, която удовлетворява и купувача, и продавача, а колко ниско или високо ще е тя, е въпрос на късмет и търговски усет.
По-изгодно е да идваме тук, вместо да ходим в Сливо поле или в Кубрат. Досега всяка събота и неделя обикаляхме района, много русенци също палеха колите и тръгваха по пазарите. Сега и за тях ще е по-лесно и евтино да намират каквото им трябва, надяваме се битакът бюрзо да върне старата си слава, казват търговците. Те не бързат с прогнозите, но все пак са оптимисти. 
Надяваме се хората бързо да се върнат 
Предстои трошено-каменната настилка на битака наново да се валира, каза шефът на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев, по чиято идея пазарът за стари вещи беше възстановен. Той отбеляза, че след края на пазарния ден всички участници са спазили изискването да почистят използваните площи.