„Дунав“ гостува на „Витоша“ /Бистрица/ в първия кръг от новия сезон в българската Първа лига. Така отборът ще започне първенството срещу най-слабия тим от предишния сезон, срещу когото спечелиха и четирите си мача - два по време на първата фаза и още два на баражите.
Във втория кръг „Дунав“ приема новака в групата „Ботев“ /Враца/, а от третия до шестия играе с 4 софийски отбора - гостува на ЦСКА, приема „Левски“, гостува на „Славия“, приема „Септември“. След което ни чака двубой в Разград срещу шампиона „Лудогорец“.
В първия кръг столичните грандове ЦСКА и „Левски“ ще играят с пловдивските отбори. Задачата на „сините“ е по-трудна - гостуване на „Ботев“ /Пд/. „Армейците“ приемат „Локомотив“ /Пд/. Шампионът „Лудогорец“ посреща у дома „Етър“. Останалите двубои са „Славия“ - „Берое“, „Верея“ - „Септември“ и „Черно море“ - „Ботев“ /Враца/.
Новият сезон в Първа лига започва на 20 юли. През следващата кампания в елита ще играят 14 отбора по същия формат от миналия сезон с по два мача всеки срещу всеки и плейофна система. 
Есенният полусезон ще завърши на 17 декември. Пролетта мачовете започват на 9 февруари с четвъртфиналите за Купата на България. Плейофите след редовния сезон стартират на 29 март и завършват на 30 май, а баражите между отборите от Първа и Втора лига ще приключат на 2 юни. Финалът за Купата на България ще се състои на 15 май на стадион „Васил Левски“.
Промени ще има само във формата на Втора лига. През тази година от нея ще отпаднат само два отбора, а от Трета лига ще влизат четири - по един от всяка от дивизиите. По този начин броят на отборите във Втора лига за по-следващия сезон - 2019/2020 ще се увеличи с два до общо 18.
Промяна в начина на влизане от Втора в Първа лига няма да има. Така шампионът ще си печели директна промоция за елита, а втория и третия ще играят баражи с тимове от Първа лига за място в най-горното ниво на футбола ни.