Важно е младите да знаят какво се е случило, какви са били драматичните събития, за да помнят и да пазят бъдещите поколение от този ужас - ужасът на Холокоста. Днес по света продължават да умират хора, само защото изповядват различна вяра, или имат различни убеждения или заради етнически произход. Еврейската общност се бори това никога да не се повтаря, и когато видим нещо такова, сме длъжни да крещим и да го казваме на висок глас. Това каза зам.-председателят на регионалната организация на евреите „Шалом“ Стела Дионисиева вчера на откриването на паметния знак, посветен на жертвите на Холокоста.
Изграденият от плоча и полусфера декоративен елемент се намира в градинката на Американското пазарче. Идеята на организаторите е паметният знак да напомня на идните поколения, че това не трябва да се случва и трябва да помним. Затова и в небето бяха пуснати 6 балона с послание „Ние помним“ и 6 гълъба, символ на мира, които да отнесат на крилата си това, което се е случило. Дионисиева отбеляза, че паметната плоча е и благодарност към българския народ за спасяването на 48 000 евреи. 
Идеята за издигането на паметен знак е на Ясен Гатев, който е член на организацията „Шалом“ и на управителния съвет. Мястото не е избрано случайно - площадът „Д-р Мустаков“ е емблематичен за града, лесно достъпен и е в непосредствена близост до сградата на „Шалом“. 
Паметникът е изграден изцяло с лични средства на членовете на организацията, които към момента са около 150 души, и дарения от израелски фирми. Проектът е на арх.Цвети Русинов и е изготвен безвъзмездно от фирма „Норд План“, а изпълнител е „Русе мрамор“. Декоративният елемент е изработен от полиран черен и сив гранит и има надписи на иврит, английски и български. 
Сред гостите на церемонията беше главният секретар на организацията на евреите в България Йосиф Меламед, който разказа, че Русе е един от малкото градове, приемали евреи през 1490-1500 година, които са били изселвани от Испания. Първото пристанище, по което са пристигали, е във Видин, но в Русе като по-голям, космополитен град са се заселили значителен брой евреи, допълни той. 
На откриването на паметния знак бяха председателят на русенската организация на евреите в България „Шалом“ Роза Ишах, кметът Пламен Стоилов, зам.областният управител Валентин Колев, представители на посолството на Азербайджан, на генералното консулство на Русия в Русе и други. Присъстващите почетоха загиналите от Холокоста с едноминутно мълчание, а пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя.