Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов е  дипломат от кариерата. Роден е в Москва през 1959 г., завършил е Московския институт за международни отношения през 1981 г. Бил е старши съветник в Постоянното представителство на Русия в ООН в Ню Йорк, а преди последното му назначение е бил съветник-посланик в руското посолство в Кипър.
Като дете има участие в три филма, като третата му и последна роля е знаменитият филм „Офицери“, в който той изпълнява ролята на слънчевия внук на главния герой - Ваня Трофимов. Тази роля била написана специално за Громов. След това той решава, че актьорската кариера не е смисълът на живота му и се насочва към специалността икономист-международник, защитил е и научна степен кандидат на икономическите науки. 

- Г-н Громов, вие вече проведохте срещи с представителите на местната власт в българските области, които влизат в състава на Русенския консулски окръг. Какви са вашите впечатления? 
- Аз съм тук вече от няколко месеца. Исках да навляза по-задълбочено в проблематиката, за мен България е нова страна и аз с голям интерес се запознавам със страната и с нейните хора.  
- Никога преди това ли не сте били в нашата страна? 
- ...Всъщност, идвал съм тук, но в интерес на истината това беше доста отдавна, през 80-те години като студент бях идвал като турист, бяхме на брега на Черно море. Тогава това беше моята първа среща с България и с българите. Оттогава съм запазил най-приятни впечатления от гостоприемството, от красотата на българската природа, от вкусната храна. И ето че
35 години по-късно аз отново се потапям в българската тема
и това сега става по малко по-различен начин, вече осъзнато и задълбочено. Сега аз имам възможност да опозная една многолика България, която отново откривам за себе си, но заедно с това бих искал да я припозная и да я открия също и за руските граждани. Правя това с голям ентусиазъм.  
- Какви проблеми, намерения и перспективи споделиха с вас кметовете и областните управители? 
- За сравнително краткия период, през който съм тук - в България съм малко повече от 3 месеца, аз успях вече да се запозная с кметовете и областните управители на всички области от консулския окръг - Русе, Ловеч, Велико Търново, Разград, Търговище, Силистра, Плевен и Габрово. Буквално на следващия ден след моето пристигане бях поканен в град Бяла на честванията на 140-ата годишнина от смъртта на Юлия Вревская. За мен беше приятно и неочаквано да се озова в центъра на събития с такъв знаков характер. На концерта чух много руски песни - което за мен също беше приятна изненада. И именно с това ще запомня моя първи ден в качеството ми на генерален консул в България. Гостоприемството и деловата конструктивна нагласа,
стремежът за развитие на контактите с Русия, за установяване на нови връзки приятно ме изненадаха
За мен тази взаимна заинтересованост е добър опит, въз основата на който изграждам своята работа. 
С кметовете и областните управители обсъждахме маса въпроси в най-различни сфери - търговско-икономическите и културните връзки, туристическите контакти,  опазването на огромния брой паметници, издигнати като свидетелства на нашата обща история, и грижовното отношение към тях, което установих. Една от важните теми в разговорите беше развитието на връзките между побратимените градове. Красноречив факт е, че през тази година някои градове-побратими отбелязват повече от половинвековен юбилей на своята побратимена връзка. Такива са Плевен и Ростов на Дон, Разград и Орел, Ловеч и Рязан. Моята задача е да разширяваме и да активизираме това сътрудничество. 
- А с какви проблеми ви запознаваха руските граждани, които живеят в тези области?
- Запознах се с ръководителите на руските общности в нашия консулски окръг. Приятно ми беше да науча от моите сънародници, че те получават помощ и подкрепа от страна на местната власт. Самият аз станах свидетел на това отношение по време на изборите за президент на РФ - за изнесения вот ние получихме съдействие от страна на местните власти при осигуряването на транспорт и помещения за гласуването. Една от основните задачи на руските дипломатически учреждения е да осигуряват и да защитават правата на руските граждани. Аз виждам и разбирам, че в това отношение България е добър пример, тъй като
нашите сънародници са станали пълноправни членове на българското общество
За мен беше радостно да отбележа, че в тържествата по повод на Деня на победата участваха и руските граждани, и българските ни приятели. 
- След тези срещи как сте настроен? По-скоро оптимистично? Или по-скоро делово? Или пък просто се подготвяте за сериозна работа? 
- Бих определил нагласата си като оптимистично-делова. Трябва да се работи активно, постоянно възникват много задачи и сложни ситуации. Например, измежду руските граждани има доста възрастни хора, те не винаги могат да дойдат тук, за да получат консулски услуги. Затова ние организираме изнесени консулски приемни дни в различни градове в Русенския консулски окръг. Често посещаваме нашите ветерани, които се нуждаят от помощ. Обсъждаме проблемите на нашите сънародници с ръководителите на областите с цел да постигнем съвместни ефективни решения.
- Какви акценти откроявате в работата си? Какво бихте искал непременно да направите по време на вашия мандат?
- Колкото повече време се намирам тук, толкова по-широко се разтварят рамките на плановете и задачите, които възникват. Бих искал да откроя няколко перспективни посоки:
развитието на взаимноизгодните търговско-икономически връзки, научно-техническото сътрудничество
За мен като руски дипломат е изключително важно да подпомагам изучаването на руски език. Подготовката на кадри с руски език би била от помощ и полза и в сферата на туризма. Иска ми се руските туристи да открият за себе си не само Черноморското крайбрежие, но също и другите красоти в България.
- В каква посока виждате перспективите за развитието на взаимоотношенията между България и Русия в глобален и в регионален план? 
- Според мен пред нас има добри дългосрочни перспективи и лично на мен ми се иска да видя нашите две страни като глобални партньори в много направления. Има всички основания за това - и исторически, и общочовешки, и православни. А в регионален план смятам, че имаме обективни благоприятни възможности за разширяването и задълбочаването на партньорството в сферите на атомната енергетика, на газовото снабдяване и в други мащабни сфери и проекти. 
- Как се отнасяте към желанието на местната културна публика за гастроли на артисти, изложби, за оживяване на културния обмен? 
- Аз с голям интерес и въодушевление посещавам спектакли на Русенската опера,
бях на концерти от фестивала „Мартенски музикални дни“, които ми направиха неизгладимо впечатление
Обменът на артисти и творчески проекти е прекрасна възможност за разширяване на двустранните контакти. Останах впечатлен от руския диригент Юрий Илинов, който работи в Русенската опера. Убеден съм, че гастроли на наши артисти тук биха се възприели с топлота и с интерес и това е една от важните перспективни посоки в моята работа - да каня различни руски състави и артисти в Русе, в България. Изложби, театрални спектакли, гастроли на музиканти - не се съмнявам, че тук има много ценители, които биха се радвали на такива творчески визити. 
- Самият вие не просто цените изкуството, а сте участвал лично в създаването на художествени филми, един от които е легенда. 
- Обикновено не афиширам този факт от моята биография -
бях 12-годишен, когато изиграх една от ролите в третия си филм, а той наистина се превърна в легенда
това е филмът „Офицери“. Но тук, в Русе, се случи така, че едни хора ме разпознаха, докато се разхождах по русенските улици, спряха ме и поискаха да се запознаят с човека, който е изиграл ролята на момчето Ваня в „Офицери“. И, да си призная честно, на мен ми стана приятно, че в България обичат руските филми. Да, за мен това е една малка, но важна страница от моя живот и тя ми е много свидна. „Офицери“ е филм от златния фонд на руското кино, а това, че този филм е близък и разбираем за българските зрители, е поредното свидетелство за близостта между нашите народи. 
- Как може Генералното консулство да съдейства за преподаването на руски език? 
- Образованието е важна сфера и аз като генерален консул отделям голямо внимание на този аспект. Още в първите ми дни в Русе бях поканен на празника Масленица в Европейското училище, където се учи руски език. Генералното консулство на РФ съвместно с  „Россътрудничество“ /руска провителствена агенция - б.р./ е готово да помага всячески при изучаването на руски език. Да разпространява опит и добри практики на руски лингвисти, да осигурява за българските колеги съвременни методически и учебни помагала, да обзавежда кабинети по руски език в учебните заведения, да съдейства за размяна на преподаватели по руски.
За българските специалисти може да представлява интерес програмата Russia.study за стажове в Русия
Тази програма вече се ползва с популярност сред българските младежи, които искат да получат или да продължат образованието си в нашата страна. 
- Разкажете малко за себе си. Защо избрахте професията на дипломата? 
- Моят избор на професия беше мотивиран и в някаква степен предопределен от семейните традиции. Моят баща беше дипломат. Още като дете мен ме привличаше възможността да опозная други страни, други култури. И когато настана време да направя своя избор, аз съзнателно избрах дипломатическото поприще. По принцип никога след това не съм съжалявал за това мое решение. Получавам удовлетворение от моята работа. Тя ми дава възможност да опознавам света, други страни, други  народи, а също и да способствам за тяхното сближаване. 
- В кои страни сте работил?  
- Първата ми работа беше в Индия, това беше първата ми дълготрайна командировка. След това съм работил в Австралия, в САЩ и в Кипър. 
- Останал ли е континент, където още да не сте бил? 
- Да, не съм бил в Африка! ...И в Антарктида!
- А как се чувствате в Русе? 
- С всеки изминал ден Русе става за мен все по-близък и по-мил град. Продължавам да го опознавам и да го откривам за себе си - и по време на официалните събития, и просто като се разхождам по неговите улици.
За мен беше изключително вълнуващо участието ми  в празничното шествие на 24 май
заедно с кмета на Русе Пламен Стоилов. Поразен съм от прекрасните архитектурни шедьоври, които придават допълнително очарование на града. А централният площад според мен е един от най-красивите площади в Европа. Убеден съм, че след като приключи реконструкцията и благоустройството на кея, градът ще стане още по-красив. 
- Какво обичате да правите в свободното си време? 
- Обичам да пътешествам, да общувам с хората. Откривам много нови, интересни места в България, за които преди дори не бях подозирал. Като, да речем, градчето Белоградчик с неговата възхитителна природа и приказните скали. Или минералните извори - посещавал съм курорти с минерални извори в други страни, но никога не съм можел да си представя, че България по това богатство заема второ място в Европа след Исландия. Това ме вдъхновява и ме радва. И бих искал по-нагледно да покажа и да хвърля светлина за руските граждани върху тези природни и национални красоти на България, които аз постоянно откривам, а за тях те все още са неизвестни.