Емоционален призив към русенския бизнес отправи Игнат Канев с открито писмо. В него роденият в Горно Абланово канадски милиардер призовава големите фирми да даряват средства на Университетска болница „Канев“, за да се гарантира по-добро здравеопазване за хората в Русе и региона.
„В последните пет години семейство Канев е направило дарения на стойност над 2 милиона лева, а последното ни дарение е в размер на над половин милион лева. Общо даренията ни са на стойност над два милиона и половина лева, тъй като вярваме, че двете най-важни институции в любимия ни град Русе са университетът и болницата...  

Ние ви призоваваме, като едни от най-видните лидери на общността в град Русе, да дадете пример на другите. Аз винаги съм вярвал, че колкото повече помагам на другите, толкова повече Бог помага на мен. Помнете, че не е важно колко сте дарили, а с колко любов сте дарили! В заключение ние ви насърчаваме да дарите на Болницата сега и да дарите щедро! Нека заедно направим тази болнична кампания един огромен успех!“.
Това се казва в обръщението на Игнат Канев и семейството му, което бе прочетено на среща между собственици на успешни компании и ръководството на УМБАЛ „Канев“, на която бизнесът предложи подкрепата си на най-голямото здравно заведение в региона. В срещата участваха представители на „Мегахим“, „Приста Ойл“, „Булмаркет“, „Доминекс Про“, „Холлеман България“, „РОАН 90“, „Стройсвет“, „Рубишипс“, „Гораинвест“, както и двата русенски Ротари клуба, като всички изразиха своята готовност за партньорство с благотворителна фондация „Игнат Канев“.
„Взето беше решение да се създаде сдружение, което да обедини усилията на социално отговорните русенски предприемачи в борбата за здравето на техните съграждани. Учредителното събрание на бъдещото сдружение е насрочено за 12 юни, вторник, в конферентната зала на УМБАЛ „Канев“. Поканени са всички, които желаят да помогнат. Желаещите да се включат в това благородно начинание могат да изразят своята готовност и да получат допълнителна информация на имейл [email protected]“, се казва в съобщението на организаторите на учредителното събрание.У