Граждански сдружения са категорично против да се разглежда нова цена на парното и топлата вода, докато не стане окончателно ясна новата цена на природния газ, предаде репортер на БГНЕС.

Организациите присъстваха на обществено обсъждане на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което разгледа новите цени в сектор „Енергетика”. Хората са недоволни, защото не се предвижда ново обществено обсъждане на цените, след като на 12 юни окончателно стане ясна новата цена на природния газ. Очакванията са цената да скочи с 16 на сто. Предвижда се решението на КЕВР да вземе на закрито заседание.

Георги Христов от гражданското движение „Днес” заяви, че неговите колеги са против цените на топлинната енергия да се формират, съобразно направените от топлофикациите инвестиции и получената възвращаемост. Граждани също настояха да се изчака с решението за новите цени за топлоенергията.

Сдруженията настояват държавният регулатор, по изключение, да насрочи извънредно обществено заседание на 14 юни, на което публично да стане ясно как са определени новите цени от юли. Ако регулаторът не се съобрази с исканията, сдруженията ще дадат КЕВР на съд с искане да се обявят цените за невалидни, стана ясно на заседанието. „Не можем да насрочваме извънредно заседание, както поискаха сдруженията“, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов. Според него, ако се стигне до съд, жалбата ще падне, както вече се е случвало през миналата година.

БГНЕС припомня, че според внесените миналата седмица предложения, токът и топлоенергията се очаква да поскъпнат от 1 юли. Цената на електроенергията за бита ще скочи средно с 1,89%. Това стана ясно след проведеното днес обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниско от поисканото от трите електроразпределителни дружества. За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1,7%, за тези на ЕВН - 1,8%, а за клиентите на "Енерго Про" с 2,6%. [/i]

Днешното заседание на КЕВР започна с едноминутно мълчание в памет на Божидар Данев.