Командването на военноморските сили в Турция издаде заповед за бойна готовност на частите си в Егейско море заради очаквана провокация от страна на Гърция, съобщават турски медии.

Същевременно гръцкият съд пусна на свобода избягалите след опита за преврат 8 турски пилоти и отказва да ги предаде на Анкара, което втвърди тона между двете правителства. Неотдавна Турция увеличи превантивните си мерки спрямо Гърция, тъй като Атина се стремяла да повиши напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море. Фрегати и катери патрулират в непрекъснат режим в Егейско море, заповед за бойна готовност е спусната и до подводните военни екипи, безпилотни летателни апарати контролират денонощно зоната, наречена „синя родина“.

Началникът на Генералния щаб ген. Хулуси Акар и после министърът на отбраната Нуретин Джаникли инспектираха фрегатите в Източното Средиземноморие и Егейско море, и отчетоха високо ниво на готовност за действия. Някои страни се опитват да наложат византийска игра с нова версия в териториалните води на Турция и периодично правят опити за нахлуване и натиск върху турските национални интереси, но ние няма да допуснем това, коментира министърът.

В основата на напрежението между двете съседни страни са проучванията за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър и това е най-големият енергиен и геополитически конфликт в Източното Средиземноморие, отбелязва в. „Cyprus Today“. Цитиран е президентът на гръцката кипърска администрация Никос Анастасиадис, който се надява на благоприятни условия за връщане към преговорите по кипърския въпрос след изборите в Турция на 24 юни т.г. По този въпрос турската страна също предявява настоятелни претенции с проблема се ангажира ООН. Решението на гръцкия съд за освобождаването на турските пилоти предизвика вицепремиера и говорител на кабинета в Анкара Бекир Боздаг да отправи остри думи към Атина. То скандализира властите в Турция, тъй като те отправяха настоявания бегълците да бъдат екстрадирани, за да се изправят пред турския съд.

„Този подход на Гърция е в противоречие с международното право и законите за добросъседството. Ние отправяме сериозно предупреждение и сме силно обезпокоени от развоя на събитията“, посочи Боздаг. В.“Хюрриет“ припомня, че след изявление от преди дни на вицепремиера по същия повод, днес гръцкото министерство на отбраната съобщи за намерението си да сезира НАТО и ЕС по въпроса. Според Боздаг обаче проблем, който касае две отделни държави, няма защо да бъде отнесен в НАТО.

„Въпреки решението на съдебните власти в Гърция, Турция няма да се откаже от борбата си срещу тероризма, в това число и срещу терористите от организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, независимо дали са в страната или в чужбина. Всяка страна е в правото си да отстоява суверенитета си, но това няма да попречи на нашата борба с тероризма. Ние искахме екстрадирането на тези хора, представихме много силни доказателства, но Гърция не прие мотивите ни и дори започна процедура за предоставяне на убежище за тях, а вече предприема и други мерки в тяхна защита“, коментира турският вицепремиер.