Модерни и напълно иновативни литературни туристически атракции, базирани на най-новите постижения на дигиталните технологии, ще бъдат създадени в регионална библиотека „Любен Каравелов“. Сред тях са фогскрийн - стена от мъгла, зад която стоят литературни герои, визуални интерактивни пирамиди, както и интерактивен промоутър, който ще обяснява на посетителите за предлаганите услуги и провежданите събития.
Чрез съвременните технологии ще се привлекат повече читатели и потребители на библиотеката, каза директорката Теодора Евтимова.
Наред с това ще се създаде нов интегриран туристически продукт „Долен Дунав - трансгранична дестинация за литературен туризъм“. Ще се разработят също 5 литературни туристически пакета и 5 туристически маршрута. Всичко това е част от проект по трансграничната програма „Писмените съкровища на Долен Дунав“, като литературни туристически атракции ще се създадат и в библиотеката в Крайова. Ще се проведат и два литературни фестивала - в Русе и в Долж. По този начин регионът ще се превърне в атрактивна международна дестинация за литературен туризъм. 
Проектът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство с фондация „Глобални библиотеки“ и окръжната библиотека в Долж е одобрен за финансиране. Общата му стойност е 486 029 евро, а бюджетът на русенската библиотека е 198 506 евро. Очакванията са през юли или август да бъде сключен договор, а през октомври да започне същинското изпълнение на предвидените дейности.