995 първокласници или 92,5% от кандидатствалите са приети по първо желание. В класирането за прием в 17-те общински училища в града с обявени 1408 свободни места участваха общо 1045 деца. Това съобщи за „Утро“ шефът на общинския отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев. Той отбеляза, че 770 заявления или 74% са подадени онлайн и не е било необходимо родителите да се редят по опашки в училищата. Сред най-желаните училища са „Васил Левски“, „Отец Пайсий“, Гимназията по европейски езици и „Иван Вазов“.
След първото класиране остават свободни 363 места. Некласирани по първо желание са само 14 деца, тъй като родителите са посочили училище в друг район, а не са включили учебното заведение, в чийто район е адресът по местоживеене. 
След приключване на записването и обявяване на свободните места родителите могат да участват във второ класиране, като редактират заявленията и избират и подреждат като желания само училища, за които са обявени свободни места. На 11 юни в 17.30 часа ще стане ясно къде има свободни места за второ класиране. На следващия ден в 10 часа отново ще бъде отворена системата за регистриране, редактиране или отказ на заявления за прием, като това ще бъде възможно до 23.59 часа на 14 юни.