Фалшификати на известни световни марки за хиляди левове иззе Икономическа полиция при внезапни проверки в китайската верига „Чайна Сити“ в Русе. Координираната акция започна едновременно в 10.45 часа в трите магазина в Русе на улица „Александровска“ и на булевардите „Липник“ и „Христо Ботев“. Внезапната поява на цивилни и униформени полицаи изненада и търговците, и клиентите им.
В първите два магазина са открити 120 калъфа за телефони на „Адидас“, „Диор“ и „Луи Вюитон“, които се продавали за по 10-20 лева при реална цена над 300 евро. Намерени са и 140 парфюма с марките „Шанел“, „Армани“ и „Диор“, които като оригинали биха стрували общо 21 000 лева, но се продавали по десетачка.
Иззети са още 30 чифта обувки и чехли уж „Пума“ и „Версаче“, 30 бански костюма с известни анимационни герои, 104 червила на световна козметична фирма, 20 плажни кърпи със символите на „Манчестър Юнайтед“, на които се мъдрели етикети от 10 лева при 140 лева истинска цена за оригиналите и 20 колана с марката „БМВ“.
Управителите на двата магазина днес ще пишат обяснения откъде са се снабдили със стоките, тепърва предстои оценка на щетите за притежателите на световните марки.
В третия магазин на бул.“Христо Ботев“ са намерени само 40 фалшиви парфюма и обувки с логата на известни марки. На управителя там е връчен предупредителен протокол, а ментетата са иззети.
Това е втори голям удар на Икономическа полиция за седмица. На 31 май в апартамента си бе задържан 26-годишен русенец, който продавал онлайн на народни цени тениски, къси дънкови панталони и бански с логото на 18 световно известни марки. При обиска в дома му бяха намерени 412 фалшиви стоки, които си чакали купувачите. Търговецът е освободен от ареста срещу подписка, уточняват се нанесените щети на притежателите на марките, за да му бъде повдигнато обвинение.