Парламентарната комисия по енергетика прие решение да се поднови строителството на АЕЦ „Белене”, предаде репортер на БГНЕС. С гласовете на депутатите беше дадена „зелена светлина” на Министерството на енергетиката да подготви конкурсната процедура за стратегически инвеститор и да го представи най-късно до 31 октомври. Изрично се казва, че държавата няма да предоставя гаранции, конкурсът ще бъде на пазарен принцип.

Депутатите разгледаха и отхвърлиха и внесеното предложение от лидера на БСП Корнелия Нинова заедно с група на народни представители, с което се настоява да отпадне мораториумът на Народното събрание от 29.03.2012 г.

Двете решения ще бъдат разгледани утре в пленарна зала като първа точка в дневния ред на депутатите. Участие в дебата взе енергийният министър Теменужка Петкова.

Най-сигурният положителен сигнал за инвеститорите е когато правителството и парламентът са на едно мнение. Трябва ясно да кажем, че стоим зад този проект и ще стоим зад него поне следващите 10 години, отбеляза депутатът от БСП за България и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов. Неговият съпартиец Жельо Бойчев е категоричен, че условието да няма държавни гаранции се връзвали ръцете на министъра при търсенето на кандидат.

Депутатите трябва да намерим най-оптималния вариант, за да не загробим допълнително българския данъкоплатец. Всички трябва да бъдем много предпазливи, категоричен Александър Ненков от ГЕРБ.

В момента ситуацията за АЕЦ „Белене“ е много по-различна от 2012 година, когато парламентът наложи мораториум. Трябва обаче да имаме яснота какво се случва с проекта, какви инвеститори са заявили интерес. Искаме кандидатите да бъдат излъчени на пазарен принцип. Нека да се проведе прозрачна процедура и да вземем тогава решение за бъдещето на централата, заяви депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Рамадан Аталай от ДПС отбеляза, че колкото повече се задълбочава този дебат, толкова повече излиза, че от депутатите не зависело нищо. Според него и през 2012 и в момента депутатите са превърнати в параван, а решенията се взимали от Борисов. „Ако продължавате да разбърквате чекмеджето в сектор енергетика, толкова повече ще страда държавата. Без яснота, почваме нов проект със стари кръпки. ДПС няма как да подкрепи този проект. Освен това, има нови енергии, нови технологии, които показват, че този проект няма да се реализира“, предупреждава депутатът. Той отправи остра критика към премиера, че не е дошъл в парламента да обясни точно какво са си казали с Владимир Путин в Москва.

Пламен Христов от „Воля“ също заяви, че ще гласуват за рестартирането на проекта.

Варианти пред държавата

Два са възможните сценарии за АЕЦ „Белене” според заложения доклад на Министерството на енергетиката. Единият – предвижда изграждането със стратегически инвеститор и минимум 34% дялово участие на страната ( в това число са включени активите, пасивите и площадката в Белене). Другият вариант е да се стри със заем по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”, а именно Русия отпуска заем и строи централата, като в замяна получава приходите от продажбата на тока до изплащане на заема. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова възможно най-лошият вариант е централата да не бъде построена, защото Националната електрическа компания дължи за проекта 1,1 млрд. лева. Средствата трябва да ги върне в бюджета до 2023 г.

Препоръки преди решаващия вот в зала

Асоциацията на организациите на българските работодатели настояват за ясна и еднозначна декларация от страна на управляващите, че ще бъдат пресечени всякакви възможности за "иновации" и прилагане на схеми за непазарни приходи. Работодателите дават и схема „на един успешен сценарий за реализация по стъпки”: Държавата апортира в публично дружество досегашните материални и нематериални активи, включващи инженеринг, лицензионни права, площадка, извършени строителни работи, както и цялото получено или предстоящо да бъде получено оборудване, на което България е законен собственик; Прави се проспект за публично предлагане на емисия акции на това публично дружество на фондовата борса в обем, обезпечаващ набирането на достатъчен капитал за осъществяване на инвестиционната програма - така по възможно най-прозрачен и пазарен начин ще бъде оценена икономическата състоятелност на проекта; Публичното дружество, в което след увеличението на капитала участват съответните инвеститори - стратегически, институционални, както вероятно и по-дребни такива (ако бизнес публиката наистина смята, че проектът е рентабилен), довършва изграждането на обекта АЕЦ "Белене", като е твърде вероятно да има необходимост от ангажиране и на дългов капитал; Като инвеститор и оператор на инсталацията АЕЦ "Белене", публичното дружество реализира произведената електроенергия на енергийната борса - от първия до последния мегаватчас на пазарни цени.

"Това, според нас, е реалистичната схема, по която би могъл да се осъществи проектът АЕЦ "Белене" - воден от икономическа логика и прагматизъм - без идеологеми, геополитически интерпретации, патетична фразеология и търсене на политически дивиденти", посочват в позицията си”, се казва в декларацията на АОБР.

Срещу проекта

Тази сутрин се проведе пред парламента протест срещу строителството. Сред противниците бяха и от ''Демократична България“, които внесоха в парламента декларация да се спре процедурата по рестартиране на проекта. Според новосформираната партия правителството не е изпълнило предписанията на Народното събрание от 2012 г. да се проучат условията за изграждане на паро-газова централа в Белене. Нищо не било направено и по проекта за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” със закупеното вече оборудване, отбелязват протестиращите. Сред протестиращите бяха режисьорът Евгений Михайлов и екозащитникът Петко Ковачев, които коментираха пред БГНЕС, че не са съгласни строителството на втора атомна без да е нужна на България.