Жените на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити. Средната сума на техните молби е 7030 лева. Това показва новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвено от БНП Париба Лични Финанси за периода ноември 2017 г.-април 2018 г. Според анализаторите, това е знак, че българските жени имат важна роля при вземането на решенията за кредит в семейството.
Като цяло, хората от възрастовата група 40-49 кандидатстват за най-висока средна сума, която е 6782 лева за представителите на групата. Очевидно, това са хората с най-големи покупателна сила и доходи в България. 
Друга важна тенденция е, че в последните шест месеца средната сума на молбите за потребителски кредити нараства с 12% в сравнение с година по-рано и достига 5700 лева. Според експертите на компанията това е знак за все още растящ оптимизъм и ръст на потреблението.
Дамите финансират със заем семейни тържества и обучения, а мъжете - покупка на кола и ремонта й, показват още данните. От друга страна, има много голяма разлика в броя на запитванията за кредит за финансиране на проекти като семейни тържества, където 62,3% от молбите са подадени от дами. На втора позиция сред целите на кредитите е лечение с 60,53% от молбите, а на трета са кредитите за образование - 57,12%.
В същото време не е изненада, че мъжете кандидатстват по-често за потребителски кредити за финансиране на ремонти на коли, като са подали 79,5% от заявките за такива проекти. На второ място при мъжете е покупката на употребяван автомобил - 70% от молбите.