Двама мъже, заварени да крадат грозде в чуждо лозе, тръгнали към собственика с ножове в ръка и това според прокуратурата са били първите стъпки към трагедията, довела до загубата на един човешки живот. Случаят е от август миналата година, а вчера в Окръжния съд мина първото заседание по заведеното дело. Подсъдимият не се признава за виновен и то ще се води по общия ред.
Адвокатът на починалия 59-годишен Петко Чакъров поиска процесът да се води при закрити врата, тъй като дъщеря му Бисерка Чакърова се притеснявала от медиите. Съдията обаче прие становищата на защитата на подсъдимия Петко Илиев и на обвинението, че делото не е свързано с националната сигурност, на него няма да се изнася конфиденциална информация и го остави отворено за журналисти и граждани.
На 31 август миналата година 69-годишният Петко Илиев бил в пенсионерския клуб в Бяла и се похвалил, че вече има узряло грозде, а малко по-късно тръгнал с колата да донесе малко грозде по молба на приятелите си.
В имота си възрастният човек заварил двама мъже с ножове в ръце да берат хубавите чепки. Като го видели, крадците тръгнали заплашително към него. Бай Петко извадил стара пушка от багажника и я насочил към тях, но Чакъров, който на млади години бил служил в Чуждестранния легион на Франция, се доближил до стопанина и започнал да дърпа оръжието за дулото. В това време пръстът на бай Петко бил на спусъка и той произвел неволно изстрел от упор, който напълнил със сачми черния дроб на Чакъров. Бившият легионер се свлякъл на земята. Собственикът на лозето веднага го натоварил в колата си и го откарал в болницата в Бяла, а след това се предал в полицията. Междувременно простреляният починал на операционната маса от кръвозагуба. Веднага след това Петко Илиев се предал сам в полицията в Бяла.
Подзащитният ми е защитавал личния си имот от крадци и е произвел неволно изстрела при самоотбрана и опит да му бъде отнета пушката от двама въоръжени с ножове млади мъже. Затова твърдя, че квалификацията на обвинението срещу Петко Илиев в умишлено убийство с незаконно оръжие не е правилна, заяви преди делото пред журналисти адвокатът му Людмил Павлов.
На самия процес той поиска от съда да се изготви балистична експертиза дали пушката на подсъдимия е френско-белгийски вариант, производство през периода 1870 до 1890 година. Второто искане на защитника бе да се направи справка за миналото на заварените в лозето Петко Чакъров и Христо Христов, тъй като в досъдебното производство прокуратурата е образувала срещу тях дело за кражба на грозде.
Адвокатът на дъщерята на убития - Бисерка Чакърова, пък предяви иск Петко Илиев да плати 200 000 лева кръвнина.
Исканията на двамата защитници бяха приети от съда, който насрочи следващото заседание за 25 юни.