Невероятен интерес продължават да предизвикват финансовите обучения на деца, които се провеждат в регионална библиотека „Любен Каравелов“. Ние бяхме първата библиотека в страната, която посегна към тази тема, но за няколкото години през обученията при нас са преминали вече над 700 деца, каза директорката Теодора Евтимова. 
Сега за ваканционната „Академия за малчугани“ с два уъркшопа - „Малък съм, но знам“ за наука и здраве и „Къде растат парите“, финансовите ателиета вече са препълнени. Всичките обявени сто места за летните месеци се запълниха незабавно, след като обявихме кампанията, казват от библиотеката. В момента продължава записването на резерви - ако на някое от децата по някаква причина му се наложи да се откаже, веднага да може друго да заеме мястото му. Оказва се, че финансовата грамотност наистина се ползва с огромно търсене. Но и в Детския отдел на библиотека „Любен Каравелов“ явно са се погрижили децата да получават важните познания по начини, които ги впримчват в игра и те дори не забелязват, че всъщност усвояват сериозни термини и правила. 
Децата играят на банкери
поставят се в ситуации в банки, магазини, продават и купуват, най-често си продават вафли
разказа завеждащата Детския отдел Ирена Русанова. Там учат децата как да разпределят парите в семейството - тогава всички си избират различни роли: бащата, майката, детето, дори домашния любимец. На библиотечните работници им направило впечатление, че най-често децата искали тъкмо ролята на домашния любимец. При това по време на заниманията никога не се коментират конкретните бюджети на реалните семейства - това е абсолютно табу. 
Учим ги кое е нужда и кое е желание, кое е инвестиция, а кое - глезотия и можем да се лишим от нея, казва Теодора Евтимова. При предишни занимания завели децата в банка - за да видят реално какво правят хората там и каква е атмосферата. 
Едно от хлапетата много настоявало да отиде да види къде е трезорът
Друго пък се огорчило, че за него не стигнало времето да седне пред служителката на гишето и да се представи и то за клиент на банката.
Наистина им е много интересно - то и на това също се дължи това скоростно записване за обявените групи, защото децата си разказват едно на друго и след това бързат да се обадят и да си направят заявките, казват от РБ. Родителите също с голямо желание водят децата си на сбирките. В момента през тези обучения преминават деца от първи до четвърти клас, след това ще дойдат и по-големите, от пети и шести клас.   
Всъщност ние първо започнахме преди няколко години с идеята да обучим възрастни хора как да ползват банкови карти и как да се справят с непонятното и понякога плашещо чудо на име банкомат, обясни Евтимова. След това решили да опитат как би потръгнала една такава финансово-ограмотителна акция за деца. И така се стига дотам, че в момента 
от други библиотеки в страната канят русенски колеги да провеждат обучения
за обучители. Вече ходихме в Шумен, в Габрово, канят и от други места, обясняват в РБ. 
А за възрастните русенци те подготвят нови курсове - сега ги обучават как да пазаруват онлайн, предстоят тридневни курсове за грамотност за работа със смарт устройствата. 
На интерес, макар и не толкова голям, се радват и другите детски ателиета, които провеждат в библиотеката и които и това лято ще отворят врати. 12 малки русенчета вече са изработили семейни албуми на своите фамилии по друг библиотечен проект - „Търсачи на знание“. Децата разпитваха роднини за родовата история, сканираха стари снимки, подреждаха всичко в албуми и рисуваха клоните на своите родословия. Сега вече могат да се похвалят с успешно събрани фамилни биографии. 
В библиотеката през лятото предстоят и още много други забавни и интригуващи забавления и събития. Затова децата, които искат да не изпуснат нещо хубаво, е добре да поглеждат от време на време съобщенията на сайта на библиотеката или на страничката на РБ във фейсбук.