Проблемите с бюджета във Ветово са хронични, но има и доста други, които спират развитието на общината и пречат на гражданите. Общинският съвет отхвърля всички опити на общинска администрация да кандидатства по проекти, пречи се и на реализирането на обществените поръчки. Техният принцип на работа е много прозрачен - с различни процедурни хватки саботират всяко нещо, а това рефлектира върху гражданите. Това казаха на пресконференция зам.-кметовете на община Ветово Ивайло Кадишев и Исмаил Селим. На сесията на 29 май чашата на търпението на ръководството на общинската администрация преляла, тъй като не получили чисто формалното съгласие на общинския съвет да кандидатстват по проекти за ремонт на улици и изграждане на спортни площадки. 
При отхвърлянето не посочиха смислен аргумент, а сроковете за кандидатстване изтичат в началото на юли, което означава, че сме изпуснали всякаква възможност, казаха зам.-кметовете. Те припомниха, че са правили няколко опита и за внасяне на докладни за одобрение на проект за наемане на 75 трайно безработни и на редица други, но отново не са получили разрешение.
Общинският съвет саботира и няколко обществени поръчки, една от които е за изготвянето на общ устройствен план на общината. От началото на 2019, ако физическо лице или фирма има намерение за изграждане на обект, няма да може заради липсата на общ устройствен план. За пореден път ще се превърнем в прецедент, а пряк потърпевш ще бъдат гражданите, които имат такива инициативи. Изготвянето на общ устройствен план е държавна политика, като има осигурено 80% финансиране от регионалното министерство, а ние трябва да предоставим 20% или 15 720 лв. Направихме 7-8 опита за искане за осигуряване на сумата, но не сме чули логично обяснение за отхвърлянето и на тази процедура, обясниха Кадишев и Селим. 
Те обърнаха внимание и на бюджета, като припомниха, че тази година от страна на ръководството на общината той не е обжалван, а е върнат за ново обсъждане, тъй като не е съобразен с желанията на гражданите. Като пример посочиха перото превантивни дейности (бедствия, аварии), за което не са утвърдени никакви средства, намалената наполовина издръжка за детски градини, намалените средства за външни услуги. 
Това не са партийни политики, които прокарват на територията на общината, а са лични амбиции. Със своите действия спират и пречат развитието на общината и на гражданите, коментираха двамата зам.-кметове, като подчертаха, че ръководството на общината има интерес този конфликт да се разреши.